Problem
Alv: Wyznacz zbiór wartości funkcji: f(x)=|x − 1| + |x + 4|
Mam z tym problem, wydaje mi się że powinienem rozpatrzyć 4 przypadki zrobić wykres i odczytać
zbiór wartości, ale nie wychodzi tak jak powinno. Mógłby ktoś pomóc?
Zrobiłem tyle:
I
x−1≥0
x+4≥0
z tego x ∊ <1, ∞)
II
x−1≥0
x+4<0
x ∊ (−∞, −4) ∪<1, ∞)
III
x−1<0
x+4≥0
x ∊ <−4, 1)
IV
x−1<0
x+4<0
x ∊ (−∞, −4)
Widzę, że przedział x ∊ (−∞, −4) ∪ <1, ∞) pokrywa się z dwoma innymi, ale powstaje w tym
przypadku zupełnie inny wzór funkcji, więc wnioskuję że zapomniałem czegoś uwzględnić?
Dowiedziałem się że powinny być tylko 3 przedziały:
1. x ∊ (−∞, −4)
2. x ∊ <−4, 1>
3. x ∊ (1, +∞)
Ale czemu nie 4?
10 mar 20:20
Eta:

miejsca zerowe pod modułami
x−1=0 => x =1 i x +4=0 => x = −4
rozpatrujesz trzy przedziały
I II III
−−−−−−−−−(−4)−−−−−−−−−−−−−−−(1)−−−−−−−
1/ x€( −∞, −4)
2/ x€ <−4,1)
3/ x€ <1,∞)
1) dla x€( −∞, −4) f(x) = −x+1−x−4= −2x −3
2) dla x€<−4,1) f(x)= −x +1 +x +4 = 5
3) dla x€<1,∞) f(x) = x−1 +x+4= 2x +3
{ −2x−3 dla x €(−∞, −4)
f(x)= { 5 dla x€<−4,1)
{ 2x +3 dla x€<1,∞)
ZW=
<5,∞)
11 mar 01:20