egzam
grzesiek: prosze o pomoc ostani termin z majcy potrzebije takie zadanko rozwiazac
zbadac przebieg zmiennosci funkcji
10 mar 19:07
grzesiek: | | 0 | |
Czy jezlei z granicy wychodzi |
| to asymptota pozioma bedzie w zerze ? |
| | 1 | |
10 mar 19:13
Basia:
1. określ dziedzinę tej funkcji
2. policz granice przy x→±∞ oraz granice lewostronne i prawostronne przy x→a i x→b
gdzie a,b − punkty, w których funkcja nie jest określona
wyznaczysz w ten sposób asymptoty poziome i pionowe
asymptot ukośnych ta funkcja nie ma
3. policz pochodną
4. znajdź miejsca zerowe pochodnej
5. zbadaj czy pochodna zmienia znak w swoich miejscach zerowych
6. określ ekstrema (jeżeli są)
7. zbuduj tabelkę (jeżeli wymagane, albo jeżeli to Ci pomoże)
8. naszkicuj wykres
rób krok po kroku, jak utkniesz pytaj
10 mar 19:14
Basia:
oś OX jest asymptotą poziomą, owszem, ale to wynika z tego, że
10 mar 19:16
grzesiek: czyli jezeli oś OX jest asymptota pozioma to musze ja uwzglednic i napisac ze isntnieje
asymptota pozioma?
10 mar 19:20
Basia: oczywiście tak
10 mar 19:25
grzesiek: dziekuje w razie pytanie bede jeszcze pisal
10 mar 19:26
grzesiek: | | 2 | |
czy pochodna z tej funcji bedzie wygladac tak : − |
| |
| | x4 − 2x2 + 1 | |
10 mar 19:32
grzesiek: liczac miejsca zerowe tylko mianownik przyrównuje do 0 ?
10 mar 19:36
Basia:
raczej nie
| | 2 | | −4x | |
f'(x) = − |
| *2x = |
| |
| | (x2−1)2 | | (x2−1)2 | |
mianownik zostaw w spokoju; widać, że jako kwadrat jest dodatni dla każdego x≠±1
czyli i miejsca zerowe i znak pochodne zależą tylko od licznika, a licznik jest prościutki
L(x)=−4x
10 mar 19:37
grzesiek: aha dzięki wielkie
10 mar 19:37
grzesiek: Czyli mam jedno miejsce zerowe w x=4 ?
10 mar 19:39
grzesiek: czyli teraz przyrownuje f'(x)=4 f'(x)>4 f'(x)<4
10 mar 19:43
Basia: ależ nie !
L(x)=0 ⇔ −4x=0 ⇔ x=0
10 mar 19:45
grzesiek: o rany racja co ja stworzylem
10 mar 19:46
Basia:
f'(x)<0 ⇔ L(x)<0 ⇔ −4x<0 ⇔ x>0
f'(x)>0 ⇔ L(x)>0 ⇔ −4x>0 ⇔ x<0
x∊(−
∞,0) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f. rośnie
x∊(0;+
∞) ⇒ f

x)<0 ⇒ f.maleje
stąd: w p−cie x
0=0 f.osiąga maksimum lokalne
| | 2 | |
xMax=0 fMax=f(0) = |
| =−2 |
| | 0−1 | |
10 mar 19:48
grzesiek: Pomoglabyś mi rozwiazac jeszcze jedno zadanie ?
w sensie ja bede pisal co mi wychodzi a Ty rzucisz okiem czy dobrze
10 mar 19:57
grzesiek: D=R\{0}
10 mar 20:08
Basia:
tak, pomogę
nie co do dziedziny
4+x2 nigdy nie przyjmuje wartości 0, bo wtedy x2=−4 a to jest niemożliwe ⇒ D=R
10 mar 20:10
grzesiek: spoko czyli asymptot pionowych nie bedzie ?
10 mar 20:12
grzesiek: a asymptota pionowa ponownie w zerze
10 mar 20:14
Basia: żadnej asymptoty pionowej nie będzie
będzie pozioma y=0 bo
| | x | | 1x | | 0 | |
limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| = |
| =0 |
| | 4+x2 | | 4x+1 | | 0+1 | |
10 mar 20:19
grzesiek: ukosnej tez nie ma ?
10 mar 20:48
grzesiek: czy pochodna bedzie wygladala tak ?
10 mar 20:53
Basia: ukośnej nie ma;
| | (x)'*(4+x2)−(4+x2)'*x | |
f'(x) = |
| = |
| | (4+x2)2 | |
10 mar 20:57