matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
m
Gróha:
Prosze pomóżcie
! Oto zadanie Dla jakich wartości parametru m równanie cos
2
x − sin
2
x = m
2
+ 2m ma rozwiązanie
10 mar 19:51
Basia:
cos
2
x−(1−cos
2
x)=m
2
+2m 2cos
2
x+1=m
2
+2m 2cos
2
x=m
2
+2m−1
m
2
+2m−1
cos
2
x =
2
−1≤cosx≤1 ⇒ 0≤cos
2
x≤1 czyli trzeba rozwiązać układ nierówności
m
2
+2m−1
≥0
2
i
m
2
+2m−1
≤1
2
10 mar 20:04
Gróha:
Dziękuje Basiu
10 mar 20:08