pomożecie mi w tym ? proszęę
wytłumaczcie mi to..
Oblicz mniejsca zerowe (o ile są )
zad.2 wyznacz miejsca zerowe funkcji ( o ile są)
a) y= 2/3x −2 x należy do R
b) y=2/3x −2 x nalezy (3, + nieskończoności)
e) y= pierwiastek z x−1 x nalezy <1 do plus nieskończoności)
f) y= 1/x x nalezy R−{1}
zad1.
a ) 3/4x−3
y= −−−−−−−−−
x2 − 16
b) −√2x + 2√2
= −−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x−2)(x=3)
c) (x−1)(x=3)
y=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 − 9
d) x− 1/2
y= −−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 = 1/4
)
nie mniej jednak zasada jest taka sama. Najpierw wyznaczasz
dziedzine funkcji , czyli mianownik musi byc rozny od zera i pozniej wyznaczasz miejsca zerowe
(ulamek jest zerem gdy licznik jest zerem)
| 34x−3 | ||
a) | ||
| x2−16 |
rozwiazanie nie nalezy do dziedziny funkcji bo
wykluczylismy 4. Zatem nie ma miejsc zerowych