matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 705,
704
,
703
,
702
,
701
,
700
,
699
,
698
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
pysia:
Punkt S jest środkiem cięzkości trójkąta ABC. Przekształcono go przez jednokładność o srodku S i skali s=−0,5 otrzymująć trójkąt A'B'C'. Wykaż że srodkiem ciezkości otrzymanego jest takze
30
jagoda:
x
3
− 4x
2
− x − 4 = 0 jeżeli wyciągnę x
2
(x − 4 ) , to co z pozostałą częścią ?zapisuję to w nawiasie ?
2
nina:
a) y=2x−1 3(x+2)=5(y−2)
1
Ottaam:
log
5
4+log
5
0,01=
3
blogther:
u = sin
x
2
czy pochodna z tego to bedzie u' = cos
x
2
2
Ott:
na ile sposobów A B C D mogą ustawić się w szereg, tak aby A i B stały obok siebie oraz C i D stały obok siebie.
3
EJtam:
Wykaż, że wykresy funkcji f(x)=2x−a−b i g(x)=(x−a)(x−b) mają dwa punkty wspólne dla dowolnych a,b∊R
2
jagoda:
2x
3
− 7 podzielone na x
2
− 36 da się to uprościć ?
4
matołek:
Proszę o rozwiązanie Wyznacz zbiór rozwiązań równania:
4
O!:
Funkcja f dowolnej liczbie naturalnej jednocyfrowej przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez 3. Ile miejsc zerowych ma ta funkcja?
15
Lidka:
Podaj dziedzine i zbiór wartości funkcji,sporządź wykres. k)F(x)=|x|
6
Ola:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=x
2
=2mx +2−m przyjmuje wartości dodatnie dla każdego xeR?
12
Anka:
jest tu ktos z rozszerzenia ? i pomogl by mi przy dwoch zadaniach ?
2
nina:
Rozwiąż:
4
Jock:
→ W trójkącie ABC dany jest wierzchołek C=(0,0), wektor AB=[16,8] i równanie dwusiecznej kąta
5
Arcane ShadowMaster:
Rozłóż podany wielomian na czynniki, a następnie uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej n jego wartość jest liczbą podzielną przez 6:
18
komando47:
1. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=sin
2
x − 20cosx + 1 2. Rozwiąż równanie 2
sin
x
+ 5 * 2
cos
2
x
= 7
1
luki:
Czy zna ktoś jakies stronki z zadaniami, odpowiedziami z fukcji wymiernych , logarytmicznych potegowych i wymiernych ?
0
luki:
Mam pytanie odnośnie takiego przykładu: lim n→
∞
2
n
+3
n−1
/ 2
n
+4
n−2
= wyszło mi 0 gdy robie metoda dzielenia przez najwieksze
1
zosia:
Obwód koła o polu 50π cm
2
jest równy: a.25π cm
1
zosia:
Pole rombu jest równe 150 cm
2
, a jedna z jego przekątnych ma długość 20 cm. Obwód tego rombu jest
0
Wiola:
zad1 Boki trójkąta ABC zawierają sie w prostych o równaniach 4x−3y+10=0, x−8y+14=0 i 3x+4y−100=0. Czy trójkąt ABC jest trójkątem ostrokątnym, prostokątnym czy rozwartokątnym?
3
an:
1
Podaj liczbę rozwiązań równania |
|+3=m w zależności od parametru m.
x−2
4
zosia:
Jeżeli pole trójkata równobocznego wynosi 9
√
3
cm
2
to obwód tego trójkata jest równy: a.9cm
5
zbk :
Wykaż, że jeśli A, B są dowolnymi zdarzeniami przestrzeni Ω, to P(A uB) = P(A) + P(B) – P(A∩ B).
11
dynastia wazów:):
podaj przykłady takich ciągów rosnących (a
n
) i (b
n
) ze ciąg(c
n
) określany za pomoca wzoru c
n
−=a
n
*b
n
0
kaska:
dane są trzy odcinki długości: 5, 8, 2a+3 Dla jakich wartości a z odcinków można zbudować: a) trójkąt równoramienny
1
kar:
Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an=5n+3. Różnica tego ciągu jest równa? Powinno być r=5 ale nie wiem jak obliczyć. Help!
2
feku:
Uzasadnj że dla dowolnej liczby m równanie x
2
+2mx+m
2
=0 ma jedno rozwiązanie
3
emila:
Dwa boki trójkąta równoramiennego mają długości 7 i 5. Obwód tego trójkąta może być równy: a.15
17
Anita:
Jak rozłożyć wielomian na czynniki? W(x)=3x
3
−2x
2
−9x+6
5
Ula:
Planimetria. Pomocy
1. W trójkąt równoramienny wpisano okrąg o promieniu R. Pole trójkąta wynosi 3
√
3
. Znajdź
9
damianooo:
wyznacz równanie okręgu w środku o punkcie s=(2,6) stycznego zewnętrznie do okręgu o równaniu (x−1)
2
+(y−2)
2
=9
2
johanna:
√
0,2
* 5
x
=125
x
2
Ela:
Turniej siatkówki ,Każda reprezentacja gra z każdą.odbywa się 66 meczy. Ile gra drużyn
4
oli:
zad.Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu równym 16√3cm². Oblicz objętość tego stożka.Bardzo prosze o dokładne obliczenie.
0
damianooo:
wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC jeśli a=(1,2) b=(5,2) c=(1,6) oblicz pole figury, która powstanie po wycięciu trójkąta ABC z koła
2
Antonowa:
4x3 − 6x2+2=0
1
mania:):
2
Pomóżcie!
f(x)=
x
Narysuj wykres funkcji h(x)= f(x) + |f(x)|
1
Maaam:
Równanie x
2
+y
2
+6ax+8=0 opisuje okrąg o środku w punkcie S(3,0). Oblicz a.
0
Karolina:
Oblicz: a)pole równoległoboku o bokach 12 cm i 16 cm oraz o kącie ostrym 30stopni; b)pole równoległoboku o bokach 7 cm i 10 cm oraz o kącie rozwartym 120 stopni; c) pole równoległoboku
0
kaska:
dane są trzy odcinki długości: 5, 8, 2a+3 Dla jakich wartości a z odcinków można zbudować: a) trójkąt równoramienny
2
oli:
Zda.Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 40cm i tworzy z jego podstawą kąt α.Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca ,jeśli: a)tgα=4/3.Proszę o dokładne rozwiązanie i
4
jagoda:
x
2
+ 4 = 0
1
aaa:
Wysokość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 12, a przekątna ściany bocznej jest równa 13. Oblicz
2
mm4:
Na autostradzie kierowca utrzymuje stała prędkość 120km/h. Co trzy minuty sprawdza na liczniku liczbę przejechanych kilometrów. Jeśli pierwszy odczyt z licznika był równy
1
johanna:
0,4
x
=2,5
x−6
1
oli:
zad.Kąt między tworzącą stożka(ASB) l, a jego podstawą jest równy β. Oblicz objętość tego stożka, jeśli : a)sinβ=0,6;l=15cm
2
Danio:
Prosta l jest styczna w punkcie A do okręgu o środku S. Kąt między prostą l i cięciwą AB ma miarę 72 stopmni. Wyznacz miarę ACB, gdzie C należy do dłuzszego z lukow okregu.
2
Ela:
5
Danio:
Ile jest licz 3 cyfrowych, w których cyfra setek jest nie mniejsza od 3, a cyfry dziesiatek i jednosci sa parzyste?
0
Marta:
Wyznacz wielomiany interpolacyjne Lagrange’a i wielomian interpolacyjny Newtona dla funkcji danej w postaci tabelarycznej:
2
Desperat :)):
⎧
d+b=6
⎜
e+c+db= 5
⎨
be+cd= 12
⎩
ec= −9
1
Sylwia:
:::rysunek::: y = f(x)
5
Cola:
Wyrazami ciągu arytmetycznego są liczby dwucyfrowe, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2 . Wyznacz sumę tych liczb.
0
olka11:
w ciągu geometrycznym (an) siódmy wyraz jest dwa razy większy niż wyraz czwarty.Wiedząc,że wyrazem pierwszym tego ciągu jest liczba1,oblicz iloraz q oraz wyrazy:trzeci,piąty i ósmy.
1
parampam:
:::rysunek::: Z dwóch okrąglych kawalkow blachy o srednicy 25cm wycieto dwa prostokąty w ten sposob, ze
0
klakson:
64
2
9
: (0,25)
5
6
ulamki to potęgi, trzeba przedstawić w postaci 2 do potęgi k
0
Aaam:
4
Mamy daną jakąś tam funkcję np. f(x)=
. Jak narysować funkcję g(x)=−f(x−3)+2.
x
Wiem, że należy przesunąć o wektor [3, 2]. Tylko co z tym minusem? Chodzi o odbicie względem którejś osi?
3
aqlec:
Dany jest rosnący ciąg geometryczny an: a) uzasadnij że ciąg bn=1/an także jest ciągiem geometrycznym.
8
Aneta:
Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y= −x+2 z okręgiem o środku w początku układu współrzędnych i promieniu 2 ?
8
tinka:
2
√
14
−7 + 4 −
√
14
= ? wyjdzie −1
5
Danio:
Zbiorem wartosci funkcji okreslonej wzorem f(x)=x
2
+2 jest przedzial?
0
Cancer0s:
Zapisz liczbę
4
√
125
* (0,04) −1/2 (potęga to minus jedna druga
) w postaci potęgi o podstawie 5
0
oli:
Zad. Oblicz pole powierzchni całkowitej walca o promieniu podstawy 4cm,jeśli pole jego przekroju
0
tajf:
Rozwiąż równanie (0,25)
x−2
x
=
2
x−1
16
wybaczcie ale nie wiem jak zapisać poprawnie tą drugą część
4
Ola:
Rozwiąż układy nierówności (to jest w klamerce) (ogólnie pierwszą linijkę zrobiłam ale drugiej nie kupuje)
4
O!:
Mam pytanie, czy równość jest prawdziwa? (2log5)
2
= 4log
2
5
1
parampam:
5
Wykaż ze nie istnieje kąt ostry α taki, że cos
2
α =
+ sin
2
α
4
1
Speed:
znajdź x i y wiedząc że (2,x,y) to ciąg arytmetyczny a (3,x+2,y+6) to ciąg geometryczny
2
jareek:
dziedziną funkcji (układ równań)
0
Matematyk:
rozwiaz alegebraicznie i graficznie nierówność −
√
3
2
< cos2x <=
√
2
2
1
MELKA:
jak obliczyc w ciagu geometrycznym; q i a
1
0
Antonowa:
Długość tworzącej stożka jest równa średnicy jego podstawy. Pole powierzchni bocznej stożka jest równe 8 π . Pole podstawy stożka jest równe
28
Jaa. :
Kochani, szukam osób które byłyby chętne pomóc mi zrobić 20 zadań na zaliczenie matematyki. Nigdy w życiu nie poradzę sobie sama a wiem że tutaj zawsze można na kogoś liczyć... Proszę..
0
kylo1303:
Ciekawe zadanko
1
Antonowa:
funkcja kwadratowa f określona wzorem f(x) = (2− 1/4 k )x
2
+ 4x − 2 , osiąga wartość największą , gdy
0
lenaa1:
rzucamy trzy razy symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej raz nieparzystej liczby oczek
0
Anita:
Kto pomoże? http://matematyka.pisz.pl/forum/138726.html
5
parampam:
Suma miar kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego = 1440 stopni. Wynika stąd, ze liczba boków tego wielokąta równa się ?
0
mmm:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny ABCD, w którym |AD|=|BC|=6cm, |AB|>|DC| oraz |∡ BAD| = 60 stopni. [C[Przekątna AC trapezu zawiera się w dwusiecznej kąta
2
januszek:
nie umiem zrobic jednego z przykładów : rozwiąż równanie
2
kali:
3
√
90
√
2
− 116
jak to zredukowac ładnie?
1
Konk:
Zbiorem wartości funkcji y=−2x+12+1 jest: a)(−nies.;19>
1
Cancer0s:
Zapisz liczbę
4
√
125
* (0,04) −1/2
2
(potęga to minus jedna druga
4
geodeta:
Dany jest wielomian W(x)=(x
2
+6x−2)(x+4)+(2x
3
−4x)(5x+2)−6. Jego wyraz wolny to...
4
Seba:
Wyznacz wszystkie wartości k, dla których podana funkcja ma dwa miejsca zerowe. y=x
2
−4kx+2k
2
0
Romek:
Rzucono 2 razy kostką sześcienną do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wyrzucono dwa razy liczbę oczek, która nie jest podzielna przez 3.
0
qish:
Witam. Oto kolejne zadanko z którym mam problem.
2
agus:
13π
π
cos
= cos (2π+
) która to ćwiartka i jak to określić?
6
6
6
aqlec:
Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego a
n
jest równy 2. Ciąg b
n
dany jest wzorem b
n
=log
2
a
n
. Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu b
n
jest równa −35. Oblicz iloraz ciągu a
n
.
3
Antonowa:
3
x
=4−2m ma jedno rozwiązanie , gdy
6
Adrianna:
Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek o końcach A=(o, −5), C= (4, −7).
0
klaudi:
W prostokącie ABCD dane są współrzędne przeciwległych wierzchołków A( − 1, 2) oraz C (3, 4). Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych tego prostokąta oraz długość jego
2
geodeta:
Wielomian W(x) =−x
4
+2x
3
+ax
2
+3x jest podzielny przez dwumian x−3. Znajdź współczynnik a.
0
Samy:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy równej a. Obliczyć objętość tego ostrosłupa.
6
geodeta:
Rozłóż wielomian W(x)=x
4
−6x
2
+8 na czynniki liniowe. Ile wynosi iloczyn pierwiastków tego wielomianu ?
5
Marianna:
Skala podobieństwa dwóch równoległoboków podobnych wynosi 1,5 . Suma pól tych figur wynosi 208. Obliczyć pola.
3
geodeta:
Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 19x
4
−16=1 ?
0
Samy:
Oblicz długość krawędzi podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o objętości V, w którym krawędź boczna jest trzy razy dłuższa niż krawędź podstawy.
0
xxxx:
proszę o pomoc, głównie chodzi mi o pkt b ponieważ nei wiem jak się oblicza średnią w przypadku przedziałów liczbowych
0
Marianna:
Czy trójkąt o bokach
√
2
,2
√
2
i 4 i trójkąt o bokach 2, 4, 4
√
2
są podobne ?
0
Zielona:
Przekątne w deltoidzie ABO mają długość |AC|=2cm |BD|=8cm a kąt przy wierzchołku jest prosty. Wyznacz pozostałe kąty deltoidu.
3
Anita:
Wyznacz liczbę wszystkich rozwiązań równania (4x−3)(x
2
+4x)=0
2
geodeta:
Wielomian W(x)=x
3
+(a+2)x
2
+(b+1)x+
√
a
jest równy wielomianowi P(x)= x
3
+bx
2
+7x+2. Ile wynosi a i b?
10
parampam:
Ze zbioru trzycyfrowych liczb naturalnych wybieramy losowo jedną liczbę. Prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 30 jest równe?
3
Speed:
FUNKCJA WYKŁADNICZA
4
januszek:
nie umiem zrobic jednego z przykładów : rozwiąż równanie
9
geodeta:
Nie umiem rozwiązać tej nierówności: x
3
+3x
2
−4x−12>0
3
DSGN.:
Wykaż ze sin47
o
+sin61
o
−sin11
o
−sin25
o
=cos7
o
1
Marta:
wykonad dzialania .wyniki podaj w najlrostrzych postaci. 2(3+x)
2
−(2−x)
2
−3(2−x)(2+x)
1
roza:
liczba pkt <0;5)<5;10)<10;15)<15;20)<20;25)<25;30)<30;35)<35;40)<40;45)<45;50) klasa IIIa 0 4 5 7 5 3 2 5
2
m00dy:
(x+y)
2
−(x−y)
2
16x+3y
0
Pala:
PRAWDOPODOBIEŃSTWO
3
Artur:
udowodnij tozsamosc sinα * cos
3
α−cosα * sin
3
α=
1
4
sin(4α)
7
geodeta:
Liczba pierwiastków wielomianu W(x)=(x
2
+2)(x+7)(x−4)(x+4) jest równa...
0
ja:
wyobraz sobie,ze losujemy 2 karty sposrod kart( 2kier; 2karo; 3pik; 3 kier; 3 karo; 4 trefl) przyjmijmy, ze wynik losowania to suma liczb na kartach .Dla kazdego z mozliwych wynikow
5
prosze o pomoc :
oblicz a) (1+
3
√
3
)
3
12
Anita:
Jak to można obliczyć? a) Ia−4I+a dla a∊(−∞,4)
0
lenaa1:
W urnie znajdują się 4 kule białe i 3 czarne.Rzucamy monetą.Gdy wypadnie orzeł ,to losujemy jedną kulę z urny,gdy wypadnie reszka ,losujemy 2 kule.Określ zbiór zdarzeń elementarnych i
14
kk:
takie zadanko rzucono 8 razy moneta oblicz prawdopodobieństwo ze wyrzucono orła :
2
madzik:
rozwiąż nierówność
2
3
|x+2|−3
≤ 2,25
7
Margolcia:
Hej
Proszę Was bardzo o pomoc: Obliczam najmniejszą i największą wartośc funkcji f(x)= x−sin2x dla
2
geodeta:
Jakiego stopnia jest wielomian: W(x)=(x
5
−2x
3
+10)(x
7
+5x
6
−3x
2
+x) ?
3
Anita:
Rozwiąż równanie 2x
3
−3x
2
+x=0
4
madzik:
maksymalny przedział, w którym funkcja kwadratowa f(x) =
1
2
( x − 1)
2
+4 jest rosnąca to : A.(−
∞
,1> B.(−
∞
,4> C.<1,+
∞
) D.<4,+
∞
).
5
Daria:
Proszę o pomoc: Dany jest ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie równym 4 i ilorazie równym 3 ile początkowych wyrazów tego ciągu należy zsumować aby otrzymać 1456 Wiem, że to trzeba
7
parampam:
Liczba (0,00003)
2
jest równa ?
1
Dzolka:
znajdź liczbę która spełnia obydwa równania x
2
− 2x = 0
4
geodeta:
Napisz postać ogólną trójmianu kwadratowego wiedząc, że funkcja posiada dokładnie jedno miejsce zerowe w punkcie (4,0) a punkt A=(5,1) należy do jej wykresu
4
aniulka:
dana jest funkcja liniowa y=ax+b o ktorej wiadomo ze a<0⋀b>0. wykres tej funkcji przez cwiartki w ukladzie wsp:
1
Zielona:
Oblicz miary kątów równoległoboku, w którym przekątna tworzy z bokiem 40 stopni, a z druga przekątną 100 stopni.
30
kacper:
Mam taką funkcję f(x)= −4x
2
+bx+c. Wiem, że miejscami zerowymi są liczby −1 oraz 2. Muszę wyznaczyć współczynniki b i c. Niestety nie wiem kompletnie jak to zrobić
2
aniulka:
miary katow trojkata tworza ciag arytmetyczny o pierwszym wyrazie 20 stopni. Roznica tego ciagu jest rowna
5
masakra:
Przygotuj mowę jaką mógł wygłosić Galileusz wśród uczonych aby udowodnić że Arystoteles blędnie sformułował wnioski dotyczące ruchu ciał i swobodnego spadania ciał
0
lenaa:
Help Rzucamy trzy razy monetą, a w przypadku, gdy otrzymamy trzy razy ten sam wynik
8
Misia :
f(x)=
1
3x−6
+
x
x−10
4
WOJTEKKK:
Hej wszystkim mam wielki problem. Mianowicie mam jedno zadanie które nie wiem jak wykonać dotyczy ono działu ciągi. A brzmi ono tak: Dany jest ciag o wzorze ogólnym an=
2n+1
n+1
,
4
prosze o pomoc :
oblicz: a) (7+5
√
3
) (5
√
2
+7)
2
WOJTEK:
Mam jedno zadanie które nie wiem jak wykonać dotyczy ono działu ciągi. A brzmi ono tak: Dany jest ciąg o wzorze ogólnym a
n
=
2n+1
n+1
8
Karlos:
Siemka mam problem z :
5
Monika:
[4*(0,5)
√
3
]
2+
√
3
2
aneta:
liczba scian ostrosłupa o wierzcholkach jest rowna ?
3
parampam:
:::rysunek::: Odcinki AB i DE są równoległe . Długosć odcinków − CD = 2, DE = 5, a AB= 15.
5
Bogdan:
Dzień dobry.
3
Anita:
Jak rozwiązać taką nierówność?
0
xdr:
Prosta przechodząca przez punkt p=(2,3) tworzy z dodatnimi współrzednymi ukladu trojkat OAB. Wyznacz rownanie tej prostej dla ktorej pole trojkata bedzie najmniejsze.
0
Monika:
[4*(0,5)
√3
]
2+√3
2
aniulka:
pomocy bo jestem tępa wielomian W(x)=x
2
(x+5)−9 (x+5) w jakie postaci mozna przedstawic
?
0
Paula:
Proszę o rozwiązanie tych zadań
0
misiaa:
W OSTROSŁUPIE PRAWIDŁOWYM CZWOROKĄTNYM PRZECIWLEGŁE KRAWĘDZIE BOCZNE O DŁUGOŚCIACH 9
√
2
SA DO SIEBIE PROSTOPADŁE. OBLICZ OBJĘTOŚĆ TEGO OSTROSŁUPA.
2
aniulka:
Pomocy bo nie rozumie. suma przedzialow (−∞, −7)∪ (7, +∞) jest zbiorem rozwiazan nierownosci:
6
Paula:
Jeśli mógłby mi ktoś pomóc
Funkcja f(x)= x
2
+ 6x − 1 jest malejąca w przedziale?
4
Anita:
Dana jest funkcja f(x)=(2−m)x+2 Wyznacz współczynnik m wiedząc, że funkcja f jest malejąca i że miejscem zerowym jest liczba −3
4
aqlec:
Dany jest ciąg a
n
=(−1)
n+1
*(2n−1) a) uzasadnij, że ciąg nie jest ciągiem arytmetycznym
2
MELKA:
SPRAWDZICIE CZY DOBRZE ZROBILAM
?
5
bolo:
1)Oblicz log
abc
p wiedząc że log
a
p=2 log
3
p=3 i log
c
p=6.
6
KK:
ciąg (2, log
9
(x−2),
1
8
) jest ciągiem geometrycznym. Wyznacz liczbę x. x−2>0
9
misiaaaaa:
Pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe sumie pól obu podstaw. Wyznacz sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.
0
Daria:
Proszę o pomoc: Dany jest ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie równym 4 i ilorazie równym 3 ile początkowych wyrazów tego ciągu należy zsumować aby otrzymać 1456
0
kaocechaem:
Wyznacz wzór funkcji liniowej f, jeśli f(2)=7 i f(−1)=−2
2
Artur:
udowodnij tozsamosc: 1) 4sin10
o
cos10
o
cos20
o
=sin40
o
1
aneta:
rzucamy trzykrotnie monetą jakie jest prawdopodobienstwo ze wypadnie conajmniej jeden orzel jest rowne ?
1
aniulka:
dany jest ciag o wyrazie ogolnym a
n
= 2n+3. liczba wyrazow tego ciagu mniejszych od 50 jest rowna:
1
xyz:
funkcja f(x)=5
x+2
, x∊R, przyjmuje wartości dodatnie wtedy i tylko wtedy, gdy?
0
Malutka :
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz :
2
witek:
Cena kurtki po dwóch kolejnych obniżkach, za każdym razem o 10% jest równa 202zł 50gr. Oblicz cenę kurtki przed obniżkami.
1
aniulka:
do zbioru rozwiazan nierownosci x
2
<9 nie nalezy liczba a)−
√
5
0
Laura:
Dana jest funkcja f(x)=−2x
2
−6x+1. Przedstaw wzór tej funkcji w postaci kanonicznej i iloczynowej. Wyznacz zbiór wartości funkcji f.
5
Aneta:
Rozwiąż nierówność Ix+4I≥2
2
Aneta:
W ciągu arytmetycznym wyraz pierwszy jest równy −2, różnica tego ciągu jest równa 3.Oblicz, ile kolejnych
4
geodeta:
Określ wartość współczynnika b, aby trójmian kwadratowy w postaci f(x)=x
2
−bx+4 posiadał co najwyżej jedno miejsce zerowe.
1
enzo:
Rzucamy 2 razy kostka do gry oblicz prawdopodobieństwo. a) suma wyrzuconych oczek = 7
1
aniulka:
najmniejsza wartoscia funkcji f(x)= x
2
−6x+8 w przedziale <4,5> jest;
4
geodeta:
Określ wartość współczynnika b, aby trójmian kwadratowy w postaci f(x)=x
2
−bx+4 posiadał co najwyżej jedno miejsce zerowe.
2
enzo:
Rzucamy 2 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo że otrzymamy co najmniej jednego orła.
3
aniulka:
liczba x przy dzieleniu przez 5 daje reszte 3. Liczbe x mozna wiec zapisac w postaci (n∊N): a) 3n+5
2
aneta:
największą wartościa funkcji y=(x+8)(4−x) jest liczba ? jak to obliczyc
20
alonka:
n−1
4n−1
dane sa ciągi a
n
=
i b
n
=
zbadaj monotonicznosc ciągów :
n
n
a)(a
n
) i (b
n
) b)(a
n
+b
n
)
0
nina:
W prostokącie ABCD dane są współrzędne przeciwległych wierzchołków A( − 1, 2) oraz C (3, 4). Wyznacz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych tego prostokąta oraz długość jego
0
iska5:
Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 36 cm
2
. Kąt między przekątną ściany bocznej a krawędzią podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz pole powierzchni
5
Jakub:
f(6)
Jaką wartość ma wyrażenie
, jeśli wiadomo, że f(x) to funkcja kwadratowa o
f(3)
miejscach zerowych −3 i 8 ?
3
kamila:
proszę 6 pomoc w rozwiązaniu π ∫ xe
−
2
x
dx
0
Piotrek :
Wykonaj działania na wielomianach: W(x)*P(x) gdzie W (x)= −3xdo 4+2xdo 2−3x+4, P(x)= −3xdo 2 − 2 kosmos
jakby mi ktoś genialny to wytłumaczył
0
madz:
Do wykresu funkcji homograficzej f(x)=5−
3
x−1
należy punkt A o rzędnej 9.Zatem odcięta punktu A jest równa?
2
Jakub:
Dane są dwie liczby naturalne, których suma wynosi 9. Skoro wiesz, że suma kwadratu pierwszej liczby i podwojonego kwadratu drugiej jest jak najmniejsza, wskaż jakie to liczby.
10
geodeta:
Rozłóż na czynniki liniowe trójmian kwadratowy y=x
2
−2x−48
0
aneta:
rozwiązaniem równania 2x−
√
7
=ax+3 jest
0
kamila:
http://www.matematyka.pl/latexrender/pictures/5/6/56b6230fdb270f13f167f00fd9088ae9.png mam taki przykład, i mam
0
Antonowa:
spotkało się kilku znajomych. Każdy witał się z każdym prez podanie ręki. Nastąpiło 10 powitań. Ilu znajomych się spotkało ?
1
kika:
promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny jest równy 2√3 oblicz obwód
2
geodeta:
Wyznacz wartość funkcji f(x)=2x
2
−8x+9 dla x=2−
√
3
1
jedras:
ZAD)Oblicz powierzchnie i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego,którego krawędź podstawy ma dł.3 cm.,a krawędź boczna 5cm.
1
Daria:
Proszę o pomoc: Dany jest ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie równym 4 i ilorazie równym 3 ile początkowych wyrazów tego ciągu należy zsumować aby otrzymać 1456
1
geodeta:
Napisz postać ogólną trójmianu kwadratowego wiedząc, że funkcja posiada dokładnie jedno miejsce zerowe w punkcie (4,0) a punkt A=(5,1) należy do jej wykresu
0
Roksana:
Wiemy, że P(B')=3/4, P(A i B)=1/5, P(A lub B)=1/3. Wówczas P(A') wynosi: A. 43/60
1
Antonowa:
4x
3
− 6x
2
+2=0
2
nina:
Sprawdź, czy punkt P(−1,3) jest punktem przecięcia się prostych o równaniach y=2x+5 oraz x−y+4=0
3
Paula:
Proszę o pomoc − czworokąty W czworokacie wypukłym ABCD połączono kolejno środki boków i otrzymano kwadrat.
0
dynastia wazów:):
http://matematyka.pisz.pl/forum/139014.html
archiwum 705,
704
,
703
,
702
,
701
,