Dany jest ciąg a_n=(-1)^{n+1}*(2n-1) a) uzasadnij, że ciąg nie jest ciągiem aryt
aqlec: Dany jest ciąg an=(−1)n+1*(2n−1)
a) uzasadnij, że ciąg nie jest ciągiem arytmetycznym
b) oblicz sumę stu jeden początkowych wyrazów ciągu.
11 kwi 16:56
Aga1.: a)1 sposób.
wystarczy obliczyć a1, a2, a3
i zauważyć, że a2−a1≠a3−a2.
Uwaga, tak nie można udowadniać,że ciąg jest arytmetyczny.
2 sposób
obliczyć różnicę
an+1−an
ta różnica zależy od n, ( n nie skróci się).
11 kwi 17:00
Aga1.: b)Zauważ, że
gdy n jest nieparzyste, to (−1)n+1=1, an=2n−1
Gdy n jest parzyste to (−1)n+1=−1., an=−2n+1
(1,−3,5,−7,9,−11...
11 kwi 17:07
aqlec: wałsnie w a obliczyłam ta różnica tylko cos mi w rachunkach nie pasuje, mogłabys mi to
rozpisać?
11 kwi 17:08
aqlec:
11 kwi 17:20
Grzechu: Mnie wyszło (−1)(n+1)*(−2) + 2n+1 != const
, nie wiem czy to jakoś bardziej da się jeszcze uprościć😐
11 lut 18:49