Dowód, Dwie funkcje, wspólny punkt
EJtam: Wykaż, że wykresy funkcji f(x)=2x−a−b i g(x)=(x−a)(x−b) mają dwa punkty wspólne dla dowolnych
a,b∊R
Przyrównałem te dwie funkcje i wyszło mi równanie kwadratowe:
x2−x(a+2)+ab+a+b
Co zrobić z deltą? Δ=(a+2)2−4(ab+a+b)
11 kwi 21:01
MQ: Masz błąd!
Równanie wychodzi:
x2−(2+a+b)x+ab+a+b
więc Δ:
(2+a+b)2−4(ab+a+b)
11 kwi 21:13
MQ: Po redukcji Δ wychodzi = 4+(a−b)2 czyli zawsze >0
a to oznacza, że mamy dla dowolnych a i b dwa rozwiązania
11 kwi 21:17
EJtam: racja! DZIĘKI!
11 kwi 21:18