Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego a_n jest równy 2. Ciąg b_n dany jest wzorem
aqlec: Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego an jest równy 2. Ciąg bn dany jest wzorem bn=log2an.
Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu bn jest równa −35. Oblicz iloraz ciągu an.
Proszę o pomoc
11 kwi 18:24
aqlec:
11 kwi 18:31
aqlec: ?
11 kwi 18:41
Eta:
ciąg a
n −−− geometryczny , a
1=2
b
n=log
2a
n ⇒ b
1= log
2a
1= log
22 ⇒ b
1=1
| | an+1 | |
oraz bn+1−bn= log2an+1−log2an= log2 |
| = log2q |
| | an | |
zatem ciąg b
n jest arytmetyczny o różnicy
r= log2q
| | b1 +bn | | 1+1+9r | |
to: dla ciągu bn S10= |
| *n = |
| *10 |
| | 2 | | 2 | |
(2+9r)*5= −35 ⇒ r= −1
11 kwi 18:48
Eta:

W gorącej wodzie Cię kąpali ?
11 kwi 18:49
aqlec: 
bardzo dziękuję
11 kwi 18:55
Eta:
11 kwi 19:03
Elo kurde: Skąd wiesz, że bn jest arytmetic?
17 lut 12:02
3,14oter: ej miałoś tak kiedys ze Ci sonde pogryzły kuny a wydech był dziurawy i analizatorem sie nie
dało sprawdzić?
17 lut 12:03