wyznacz równanie okręgu w środku
damianooo: wyznacz równanie okręgu w środku o punkcie s=(2,6) stycznego zewnętrznie do okręgu o równaniu
(x−1)2+(y−2)2=9
wiem że s1=2,6 i że s2=1,2 r=3. odległość między tymi punktami jeśli się nie pomyliłem to
√65. Tylko co dalej.
11 kwi 19:44
asdf:

r
1 =
√9 = 3
|AB| =
√(1 − 2)2 + (2 − 6)2 =
√17
|AB| = r
1 + r
2
√17 =
√9 + r
2
r
2 =
√17 − 3
(x − 2)(y − 6) = (
√17 − 3)
2
Mi takie coś wychodzi
11 kwi 19:53
damianooo: Tak, racja.. źle podstawiłem.
tu mam odpowiedź :
(x−2)2+(y−6)2=26−6√17
11 kwi 19:56
MQ: Styczne zewnętrznie, więc odległość między środkami się dodaje:
S=(2,6)
O=(1,2)
|SO|=√1+42=√17
promień szukanego √17−3
czyli równanie:
(x−2)2+(y−6)2=(√17−3)2
Tak wychodzi, chyba, że pomyliłeś coś z danymi.
11 kwi 19:57
damianooo: Zadanie jest poprawnie przepisane

Widocznie w odpowiedziach jest błąd, dzięki za pomoc
11 kwi 19:59
MQ: Nie ma błędu: (√17−3)2=26−6√17
11 kwi 20:05
asdf: @damianooo ale to nie koniec odpowiedzi jest

(
√17 − 3)
2 = ...
a =
√17
b = 3
(a
2 − 2ab + b
2) =...
11 kwi 20:06
damianooo: @asdf no to wychodzi 26−6
√17 co jeszcze? jest wszystko przecież
11 kwi 20:11
asdf: no teraz tak, wtedy też było wszystko, myślałem, że nie wiesz, bo pisałeś, że jest błąd w
odpowiedzi.
11 kwi 20:15
damianooo: nie, nie. Wystarczyło rozwiązać działanie w nawiasie i nie zauważyłem tego

Jeszcze raz
wielkie dzięki
11 kwi 20:16