??
Lidka: Podaj dziedzine i zbiór wartości funkcji,sporządź wykres.
k)F(x)=|x|
l)f(x)=3−|x|
nie radzę sobie ztymi wartościami.Prosze o wytlumaczenie,o takie wytłumaczenie by pojąć to mógł
umysł humanistyczny

Dzięki!
11 kwi 19:01
Lidka: wartościami bezwględnymi*
bo tam będzie jakeis lub bądź i ...
11 kwi 19:06
MQ: Dawniej "umysł humanistyczny" znaczyło to samo co "umysł wszechstronny", więc nie nadużywaj
pojęcia.
A co do |x|, to oznacza nic tylko tyle, że bierzesz liczbę bez znaku, więc dla:
k) f(x)=|x| oznacza, że wartości będą dodatnie, czyli f(x)≥0 dla każdego x
albo inaczej pisząc f(x)∊<0;∞)
l) f(x)=3−|x| oznacza, że od 3 odejmujesz liczbę dodatnią, bo |x|≥0, czyli wartości funkcji
będą od 3 w dół, czyli f(x)≤3
albo f(x)∊(−∞;3>
11 kwi 19:12
Lidka: Dziekuje.pisząc,że jestem umysłem humanistycznym chciałam tylko zwrócic uwage na to,że prosze o
jakies proste wytłumaczenie,a nie wytłumaczenie w tzw.języku matematycznym.
11 kwi 19:20
LedZ:

pierwszy wykres to wykres funkcji f(x)=x
przykład k) można zrobić na dwa sposoby
1) wziąć wartość bezwzględną z y, czyli całości funkcji
dla np. funkcji y=3x+5 po przekształceniu |y| wygląda ona tak: y=|3x+5|, "zamykamy" w wartość
bezwzględną całą funkcję
dla wykresu wygląda to tak, że to, co jest pod osią OX "przerzucamy" nad oś, odbijamy to w
symetrii, ale część będącą nad osią zostawiamy bez zmian
2) wziąc wartość bezwzględną tylko z x
np. dla funkcji y=x+16 po przekształceniu |x| wygląda ona tak: y=|x|+16, "zamykamy" w wartość
bezwzględną tylko x!
la wykresu wygląda to tak, że to, co jest po lewej stronie osi OY przestaje dla nas istnieć,
nie przejmujemy się tym, natomiast to co jest po prawej odbijamy na drugą stronę, powstaje
obraz jak przy przyłożeniu lusterka
dla funkcji f(x)=|x| te przekształcenia są równoznaczne, przybliżony obraz wykresu pokazuje
drugi rysunek
przykład l)
proponuję zacząć od funkcji f(x)=x, następnie przekształcić za pomocą |x| lub |y| (w
przykładzie k widać, że są one sobie równoznaczne), następnie by otrzymać znak minus przed |x|
przekształcamy wykres w symetrii wzgl osi OX (gdybyśmy przekształcili wzgl osi OY
otrzymalibyśmy |−x|) a poźniej przesuwamy o wektor [0,3]
11 kwi 19:25
Lidka: w przykładzie k zrobiłam tak,że za x podtawiłam liczby od −3 do 3 ,wyliczyłam,wyszło mi
y=3,2,1,0,1,2,3la wykresu wygląda to tak, że to, co jest po lewej stronie osi OY przestaje dla
nas istnieć, nie przejmujemy się tym, natomiast to co jest po prawej odbijamy na drugą stronę,
powstaje obraz jak przy przyłożeniu lusterka − ni9e do końca rozumiem,ale ostatecznie wyszedł
mi taki wykres jak powyżej.dzieki!
11 kwi 19:40
Lidka: oj tak teraz patrze i nie wyszło mi l...

mam tylko połowę po prawej stronie.kurde,nie rozumiem
11 kwi 19:48
LedZ: narysuj to, co ci wyszło
11 kwi 19:50
Lidka: czyli robiąc to drugim sposobem moge po prostu 'przerysowac'prawą strone na lewą? tak jakos
dziwnie
11 kwi 19:53
Lidka:

cos podobnego...
11 kwi 19:55
LedZ: dokładnie, taki jest sposób na |x|

bo skoro np. |x|=3 to x może być 3 i −3
i ta −3 jest odbiciem 3 względem osi OY
czyli taka wartość, jaka była dla 3, musi być dla −3
czyli jaka wartość była dla prawej strony wykresu (tam gdzie x>0) to musi być taka sama dla
lewej (x<0), jest jej odbiciem

robiąc kilka takich wykresów i nabierając wprawy, nie bedziesz musiała liczyć poszczególnych
x−ów, tylko po prostu to przerysujesz
11 kwi 19:59
Lidka: czyli mój bład polegał na tym,że nie wzięłam liczb ujemnych (do dziedziny funkcji,tak?
11 kwi 20:05
Lidka: nie....
11 kwi 20:09
LedZ:

pamiętaj, żeby wykresy rysować jako linie, a nie punkty

tak, liczby ujemne też musisz uwzględnić

pokażę ci krok po kroku jak to zrobić bez podstawiania konkretnych liczb
pierwszy wykres to funkcja f(x)=x
teraz chcemy narysować wykres f(x)=|x|
w drugim zaznaczyłam przerywaną linią, o której części wykresu możemy "zapomnieć". ta część,
która zostaje, odbijamy ją na drugą stronę
i mamy wykres funkcji f(x)=|x|
dla drugiego podpunktu trzeba jeszcze zrobić dwie operacje
najpierw stawiamy znak minus przed wartością bezwzględną (chcemy otrzymać f(x)= −|x|). to nic
innego, jak stawianie znaku minus przed "całą" funkcją, a żeby tak zrobić, to odbijamy wykres
w symetrii OX (gdy mówimy o symetrii nie "zapominamy o żadnej części wykresu, jak w przypadku
|x|)
i teraz, by otrzymać f(x)=−|x|+3 musimy przesunąć wykres o wektor [0,3] (3 jednostki w górę)
0 dlatego, że nic się nie zmienia "bezpośrednio obok" iksa (jeżeli byłoby np [1,3} to wyszłoby
nam −|x−1|+3, tak przy okazji wektorów)
piąty wykres to wykres ostateczny
11 kwi 20:14
Lidka: Czyli ogólnie rzecz biorąc wszędzie powinnam nie zapominac o liczbach uejmnych,z wyjatkiem
√x
...
Bardzo mi pomogleś,pomoglaś !dzięki za poświęcony czas
11 kwi 20:39
LedZ: tak, nie zapominiaj o nich

i jeśli nie jesteś na rozszerzeniu, to raczej nie poznasz funkcji
logarytmicznej, dla której zawsze x>0
11 kwi 21:06