Prosze o rozwiazanie zadan
Paula: Proszę o rozwiązanie tych zadań
zad 1 oblicz odległość punktu P(−2;3)od prostej k jeśli k:−5x+12y−7=0.
zad 2 oblicz odległość między prostymi równoległymi k i ,jeśli
k : 3y−x−2=0 i l : 3y−x+2=0
zad 3 Dane jest równanie okręgu o oraz punkty A,B,C,D.Wskaż które z tych punktów nalężą do
okręgu o jeśli
o : (x−4)²+(y−5)²=100 A(−6;8);B(0;−4);C(−2;−3); D(12,−1).
zad 4 Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A,o środku w punkcie S jeśli
A(4;7);S(−2;1)
zad 5 Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A,B,C jeśli A(−14;−1),B(3;16),C(11,4).
zad 6 Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i stycznego do obu osi układu
współrzędnych jeśli A(1,2).
11 kwi 17:29