mm4: Na autostradzie kierowca utrzymuje stała prędkość 120km/h. Co trzy minuty sprawdza na
liczniku liczbę przejechanych kilometrów. Jeśli pierwszy odczyt z licznika był równy
7115, to jakie liczby powinien odczytać ten kierowca w ciągu najbliższego kwadransa?
Prosze o pomoc
21 wrz 10:28
b.: W ciągu 3 minut przejeżdża 120*3/60 = 6 km, więc kolejne odczyty będą tworzyły ciąg
arytmetyczny o pierwszym wyrazie 7115 i różnicy 6:
7115, 7121, 7127, 7133, 7139, 7145, ...
21 wrz 12:22
lost: Wyznacz ciąg arytmetyczny a(n), w ktorym
a3+a12=−10
a8+a10=−4 to jest uklad rownan
prosze o odpowiedz
11 kwi 20:02