pomoc
Jaa. : Kochani, szukam osób które byłyby chętne pomóc mi zrobić 20 zadań na zaliczenie matematyki.
Nigdy w życiu nie poradzę sobie sama a wiem że tutaj zawsze można na kogoś liczyć... Proszę..
11 kwi 17:13
Alkain: Dawaj po kolei coś na pewno się zrobi
11 kwi 17:14
Jaa. : chętnych zapraszam na gg 4183173. Za jaką kolwiek pomoc będę bardzo wdzięczna...
11 kwi 17:15
Mateusz:
na gg ciężko sie pomaga tu jest prosciej poza tym komu bedzie sie chciało wykonac te czynnosci:
zaznacz numer gg−−> nacisnij ctrl+C−−−> przenies sie na gg −−−−−> kliknij kontakty−−−−>kliknij
dodaj−−−−> nacisnij ctrl+V−−−−−−> kliknij dodaj osobe−−−−−−> kliknij dwa razy na
kontakt−−−−−−−−>napisz wiadomosc powitalną

11 kwi 17:20
Święty: Komu by się chciało pisać taką instrukcję w poście
11 kwi 17:20
Sylwia: pisałam z tel więc cięzko było

sory na głupka wyszłam

już piszę zadania
11 kwi 17:21
Sylwia: 1. liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3−2x2−ax+1. Wyznacz a
11 kwi 17:23
Święty: W(2)=0
I rozwiązujesz rownanie z niewiadomą a
11 kwi 17:24
Mateusz:
skoro 2 jest pierwiastkiem wielomianu to znaczy ze W(2)=0 a więc
23−2*22−a*2+1=0
rozwiązujesz takie rownanko
11 kwi 17:25
Sylwia: 2. a) rozwiąż równanie 3x−9x−3=2x
b) Wykonaj działanie 22x−1 − 4x−2 Wynik zapisz w najprostszej postaci.
11 kwi 17:26
Sylwia: 3. Oblicz:
a) 2log
327−log
216
b) 2log
36−log
34
d) sin
220
0+sin
270
0
11 kwi 17:33
Sylwia: 4. Wyznacz liczbę wyrazów ciągu an=−2n+100, które są ujemne.
11 kwi 17:34
Sylwia: 5. W ciągu arytmetycznym wyraz pierwszy jest równy −2, różnica tego ciągu jest równa 3. Oblicz,
ile kolejnych początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać, aby ich suma była równa 3575.
11 kwi 17:36
Sylwia: 6. Liczby 4, x−2, 9 tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Wyznacz x.
11 kwi 17:37
Sylwia: 7. Wiedząc, że cosα =0,6 i kąt α jest kątem ostrym, oblicz wartość pozostałych funkcji
trygonometrycznych kąta α.
11 kwi 17:39
emagnuski: 3. Oblicz:
a) 2log327−log216 = 2*3 − 4 = 6−4 = 2
b) 2log36−log34 = log362−log34 = log336−log34 = log3(36/4) = log39 = 2
11 kwi 17:41
Sylwia: 8. Kąt środkowy i kąt wpisany są oparte na tym samym łuku. Suma ich miar jest równa 2200.
Oblicz miarę kąta środkowego
11 kwi 17:42
emagnuski: 3.
| | 320−319 | | 318(32 − 3) | |
c) |
| = |
| = 32 − 3 = 9 − 3 = 6 |
| | 318 | | 318 | |
11 kwi 17:45
Alkain: zad 2.
A) x≠3
0 gdy −2x
2+9x−9=0
Liczysz Δ i miejsca zerowe
11 kwi 17:46
Sylwia: 9. W okrąg wpisany jest kąt BAC równy 280. Przez punkt C poprowadzono styczną do tego okręgu.
Oblicz miarę kąta ostrego między tą styczną a cięciwą AC.
11 kwi 17:47
Alkain: zad.2 B
| 2(x−2)−4(2x−1) | |
| |
| (x−2)(2x−1) | |
11 kwi 17:49
Alkain: −2n+100<0
100<2n
50<n
Dla n>50 ciąg przyjmuje wartości ujemne.
11 kwi 17:53
Alkain: Zad4 to wyżej oczywiście
11 kwi 17:53
Alkain: Zad.6
(x−2)
2=4*9
x
2−4x+4=36
x
2−4x−32=0
Liczysz Δ i miejsca zerowe
11 kwi 17:59
emagnuski: Wiedząc, że cosα =0,6 i kąt α jest kątem ostrym, oblicz wartość pozostałych funkcji
trygonometrycznych kąta α.
sin
2α+cos
2α = 1
cos
2α = (0,6)
2 = U{36/100}
sin
2α = 1−cos
2α
sin
2α = 1−U{36/100}
sin
2α = U{64/100}
sinα = 0,8
| | 0,8 | | 8 | | 10 | | 8 | | 1 | |
tgα = |
| = |
| * |
| = |
| = 1 |
| |
| | 0,6 | | 10 | | 6 | | 6 | | 3 | |
11 kwi 18:36
emagnuski:

8. Kąt środkowy i kąt wpisany są oparte na tym samym łuku. Suma ich miar jest równa 220.
Oblicz miarę kąta środkowego
α = 2β
α+β = 220 => β=220−α
Podstawiam do pierwszego wzoru:
α = 2(220−α)
α = 440 − 2α
3α = 440
| | 2 | |
Kąt środkowy to α = 146 |
| |
| | 3 | |
11 kwi 18:46
emagnuski:

9. W okrąg wpisany jest kąt BAC równy 28. Przez punkt C poprowadzono styczną do tego okręgu.
Oblicz miarę kąta ostrego między tą styczną a cięciwą AC.
Narysowałem, raczej tak to wygląda. Kąt na zielono ma raczej tą samą wartość co poszukiwany.
Niestety nie bardzo wiem co robić z tym dalej.
11 kwi 19:12
Sylwia: dzięki i tak otrzymałam od Ciebie jak i innych ogromną pomoc
11 kwi 19:17
emagnuski: 5. W ciągu arytmetycznym wyraz pierwszy jest równy −2, różnica tego ciągu jest równa 3.
Oblicz,
ile kolejnych początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać, aby ich suma była równa 3575.
a
1 = −2
r = 3
n = ?
S
n = 3575
a
n = a
1+(n−1)r
a
n = −2+(n−1)3 = −2+3n−3 = 3n − 5
7150 = (3n − 7)n
7150 = 3n
2 − 7n
3n
2 − 7n − 7150 = 0
Δ = 49 + 85 800 = 85 849 = (
√293)
2
| | 7 − 293 | | −286 | | 2 | |
n1 = |
| = |
| = 47 |
| − nie spełnia warunków zadania (n musi być |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
całkowite)
| | 7 + 293 | | 300 | |
n2 = |
| = |
| = 50 |
| | 6 | | 6 | |
Odp. 50
11 kwi 19:21
komoo: ile punktow wspolnych ma okrag o rownaniu (x+2)2+(y−1)2=9
18 kwi 15:42
MQ: @komoo: zależy z czym
18 kwi 15:51
18 kwi 15:52
Jolanta:

zad 9 rys. ten co u góry
1)Kat miedzy styczna do okręgu a cieciwa wychodząca z punktu styczności jest równy katowi
wpisanemu opartemu na tej cieciwie
Czyli dobrze emagnuski zaznaczył α
2)styczna jest prostopadła do promienia
w obydwu trójkatach ramionami są promienie czyli trójkaty sa równoramienne
OAC=ACO=28
0
OAC=180
0−2*28
0=124
0
OAB=180
0
COB180
0−124
0=56
0
OBC=BCO=(180
0−56
0):2=62
0
α=62
0
18 kwi 16:18
Brzuzia: Wiedząc, że cosα = 0,4 oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne kąta α
24 mar 14:05
Eta:

a>0
z tw. Pitagorasa a
2=c
2−b
2 ⇒ a= ....
sinα=......
tgα=....
ctgα=...
24 mar 14:12