Układ równań
nina: a) y=2x−1
3(x+2)=5(y−2)
b) 2(x+3)−3(y−2)=−4
3(x+y+2)=2(2x+y+6)
c) x+32 − y+23 = −1
x+4y=1
d) (x−2)2 + 2y = (x−1)2 + y−1
2x=3y
11 kwi 20:37
kaska: a)
−2x+y=−1
3x+6=5y−10
−2x+y=−1
3x−5y=−16
y=2x−1
3x−5(2x−1)=−16
y=2x−1
3x−10x+5=−16
y=2x−1
−7x=−21 / (−7)
y=2x−1
x=−3
y=2 * (−3) − 1
x=−3
y=−7
x=−3
11 kwi 21:13
kaska: w trzeba wymnożyć tak samo jak w punkcie a nawiasy i później rozwiązuje albo metodą
podstawiania albo odejmowania stronami
w c trzeba w pierwszym równaniu sprowadzić do wspólnego mianownika czyli będzie to 6
a w d zastosować wzór skróconego mnożenia
11 kwi 21:20