dowód
zbk : Wykaż, że jeśli A, B są dowolnymi zdarzeniami przestrzeni Ω, to P(A uB) = P(A) + P(B) – P(A∩
B).
11 kwi 19:18
zbk : prosze o pomoc jak ma ktos pomysl
11 kwi 19:41
zbk : ?//////////////////////////////////////
11 kwi 20:14
Krzysiek: A∪B=A∪(B\A)
P(A∪B)=P(A)+P(B\A)+P(A∩B)−P(A∩B)
(P(B\A)+P(A∩B) =P(B))
czyli: P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
11 kwi 20:24
LedZ:

czerwony to zbiór zdarzeń A
niebieski B
najpierw wykonujemy działania na zbiorach
A=(A\B)∪(A∩B)
(A\B)∩(A∩B)=∅
P(A)=P(A\B)+P(A∩B)
A∪B=(A\B)∪B
(A\B)∩B=∅
P(A∪B)=P(A\B)+P(B)
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
11 kwi 20:27
zbk : dzięki wielkie
11 kwi 20:36