pawdopodobieństwo
parampam: Ze zbioru trzycyfrowych liczb naturalnych wybieramy losowo jedną liczbę. Prawdopodobieństwo
otrzymania liczby podzielnej przez 30 jest równe?
Poproszę o sprawdzenie

Ω=899
A= 300, 330,360,390
600, 630, 660, 690
900, 930 960, 990
?
11 kwi 18:09
konrad: |Ω|=900
A={120,150,180,...,990}
trochę więcej jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 30
11 kwi 18:13
Aga1.: Liczb trzycyfrowych jest 900.
Nie wypisałeś wszystkich liczb trzycyfrowych podzielnych przez 30.
Jest ich 33.
11 kwi 18:22
parampam: hm, a nie 30 ?
11 kwi 18:30
konrad: nie
11 kwi 18:32
Saizou : 120,150,180,210,240,270,300,330,360,390,420,450,480,510,540,570,600,630,660,
690,720,750,780,810,840,870,900,930,960,990
11 kwi 18:36
parampam: 120−150−180−210−240−270−300−330−360−390−420−450−480−510−540−570−600−630−660−
690−720−750−780−810−840−870−900−930−960−990
11 kwi 18:37
konrad: hmm
11 kwi 18:38
11 kwi 18:38
konrad: jeszcze skróć
11 kwi 18:40
parampam:
11 kwi 18:42