wyznacz równanie okręgu
Adrianna: Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek o końcach A=(o, −5), C= (4, −7).
Policzyłam już środek okręgu S= (2, −6).
Mam problem z r. W rozwiązaniu jest że wynosi √5.
11 kwi 18:34
konrad: policz długość odcinka AS albo SC
11 kwi 18:35
Adrianna: Liczyłam i logicznie wychodzi mi że jeżeli średnica jest równa 4, to r=2. Czy źle to rozumiem?
11 kwi 18:41
konrad: po prostu źle policzyłaś pewnie średnicę
11 kwi 18:41
MQ: |AC|=długość średnicy =2r
r=|AC|/2
|AC|=√(4−0)2+(−7+5)2=√42+22=√20=2√5
r=2√5/2=√5
11 kwi 18:58
Mila: AS=√22+(−6+5)2=√4+1=√5
11 kwi 19:00
Mila: No to masz rozwiązanie do wyboru.
11 kwi 19:00