pomoze mi ktos ?bardzo prosze:))
alonka: | | n−1 | | 4n−1 | |
dane sa ciągi an= |
| i bn= |
| zbadaj monotonicznosc ciągów : |
| | n | | n | |
a)(a
n) i (b
n)
b)(a
n+b
n)
11 kwi 15:45
alonka: pomoze mi ktos

prosze
11 kwi 15:55
alonka: pomoze mi ktos

prosze
11 kwi 15:55
dynastia wazów:): : pomoze mi ktos prosze
11 kwi 16:03
dynastia wazów:): : pomoze mi ktos prosze
11 kwi 16:04
dynastia wazów:): : pomoze mi ktos prosze
11 kwi 16:04
Mila: a) narysuj wykres albo z definicji.
| | n−1 | | 4n−1 | |
b)cn=an+bn= |
| + |
| =dokończ i narysuj wykres |
| | n | | n | |
11 kwi 16:07
dynastia wazów:): no ale mi chodzi jak zbadac tą monotonicznosc tego ciągu
11 kwi 16:08
Alkain: Już Ci napisałem w jakimś poście
a
n+1−a
n>0 to ciąg rosnący
a
n+1−a
n<0 to ciąg malejący proste
11 kwi 16:10
MQ: Jeśli >1 to rosnący
jeśli <1 to malejący
11 kwi 16:11
Mila: Tak jak pisze Alkain albo widzisz na wykresie.
11 kwi 16:12
MQ: Albo tak, jak Alkain, tylko że tym wypadku wydaje się wygodniejszy sposób z ilorazem
11 kwi 16:13
dynastia wazów:): alkin czyli jak mam zbadac monotonicznosc tto musze zrobic akie dwa obliczenia,tak
11 kwi 16:13
Alkain: Albo tak jak MQ napisał
11 kwi 16:13
Alkain: Nie musisz robić dwóch. Od a
n+1 odejmujesz a
n i jeśli liczba jest większa od zera to
rosnący jeśli mniejsza to malejący
11 kwi 16:15
dynastia wazów:): aha feks
a jak uzasadnic ze ten ciąg nie jest rosnący
1,2,3,1,2,3,1,2,3
11 kwi 16:18
dynastia wazów:): aha feks
a jak uzasadnic ze ten ciąg nie jest rosnący
1,2,3,1,2,3,1,2,3
11 kwi 16:18
dynastia wazów:): tak bedzie w a podpunkcie
11 kwi 16:23
dynastia wazów:): tak bedzie w a podpunkcie
11 kwi 16:24
Mila: | | n−1 | | n2−(n−1)(n+1) | | 1 | |
a) an+1−an= U{n}{n+1− |
| = |
| = |
| >0 ciąg rosnący |
| | n | | n(n+1) | | n(n+1) | |
11 kwi 16:29
Mila: | | 4(n+1)−1 | |
bn+1= |
| =U{4n+3){n+1} |
| | n+1 | |
| | 4n+3 | | 4n−1 | |
bn+1−bn= |
| − |
| =dokończ |
| | n+1 | | n | |
11 kwi 16:37