funkcja kwadratowa
geodeta: Rozłóż na czynniki liniowe trójmian kwadratowy y=x2−2x−48
11 kwi 15:54
MQ: 1. Metoda "brute force"
Oblicz pierwiastki i zapisz w postaci (x−x1)(x−x2)
2.
Albo kombinuj, np. posiłkując się np. wzorami Viete'a
11 kwi 16:00
geodeta: z tego co wiem to wzory Vite`a są na rozszerzenie, a ja mam podstawe
11 kwi 16:02
geodeta: Nie wiem jak obliczyć pierwiastek
11 kwi 16:02
MQ: Δ itd.
11 kwi 16:03
pigor: ... lub np. ...

tak :
y= x2−2x−48 = x
2−2x+1−49=(x−1)
2−7
2= (x−1−7)(x−1+7)=
(x−8)(x+6) no i tyle ...
11 kwi 16:04
geodeta: A może jednak ktoś mi wytłumaczyć jak się liczy pierwiastek. Często jest to w zadaniach a ja
nie wiem o co chodzi
11 kwi 16:06
mala: x1=6, x2= − 8
(x−8)(x+6)=0
11 kwi 16:06
MQ: Tutaj masz pierwiastki:
54
11 kwi 16:07
geodeta: dzięki
11 kwi 16:08
11 kwi 16:27