ciagi
Daria: Proszę o pomoc: Dany jest ciąg geometryczny o pierwszym wyrazie równym 4 i ilorazie równym 3
ile początkowych wyrazów tego ciągu należy zsumować aby otrzymać 1456 Wiem, że to trzeba
podstawić do wzoru ale czy mógłby mi to ktoś rozpisać? z góry dziękuję.
11 kwi 17:45
proxx: Sn = 1456
a1 = 4
q = 3
1456 = 1−3n1−3
1456 = 1−3n−2 /*(−2}
−2912 = 1−3n
3n = 2913
i generalnie z 2913 nie da się zrobić 3x,
37 = 2187
38 = 6561
więc żeby uzyskać minimum sume 1456 to powinnaś minimum 8 wyrazów, natomiast nie dadzą one sumy
1456
11 kwi 17:58
proxx: a nie

coś mi nie wyszło

bo jednak dla 7miu wychodzi
11 kwi 18:01
Mila: 728=3
n−1
729=3
n
dokończ
11 kwi 18:01
proxx: a no tak zjadłem 4 oczywiście
11 kwi 18:02
proxx: 3
n = 3
7
n = 7
11 kwi 18:03