Maturalne, trójkąt w układzie, wektory
Jock: →
W trójkącie ABC dany jest wierzchołek C=(0,0), wektor AB=[16,8] i równanie dwusiecznej kąta
wewnętrznego A: x−y−4=0. Znajdź równania prostych zawierających boki trójkąta.
2 kwi 18:46
Jock: pomoooocy! PLS
2 kwi 19:02
Krzysiek: AB=8[2,1]
skoro to jest dwusieczna i jedno ramie (bok) idzie wzdłuż wektora [2,1]
to drugie ramię musi wzdłuż wektora [1,2]
zatem wystarczy wystarczy porównać proste: y=x−4 (dwusieczna) i y=2x ( ramię przechodzące przez
punk C ) i otrzymujemy współrzędne punktu A
2 kwi 19:22
Jock: A czy mógłby ktoś to rozwiązać do końca i wyjaśnić na rysunku najlepiej?
2 kwi 23:52
EJtam: powracam do prośby powyżej. Nadal tego nie widzę.
Tego nie trzeba z tangensa zrobić?
11 kwi 20:56