wartości f. trygonom. i równanie tryg.
komando47: 1. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=sin2x − 20cosx + 1
2. Rozwiąż równanie 2sinx + 5 * 2cos2x = 7
11 kwi 20:11
komando47: pomoże mi ktoś

w 1. nie wiem za co sie zabrac bo próbwałem to różnie przekształcać i nic ...
11 kwi 20:30
Makaron: Te drugie równanie dobrze napisane na pewno?
11 kwi 20:31
Makaron: A w 1. to łatwo będzie:
f(x) = − cos2x − 20cosx + 2
11 kwi 20:32
komando47: Sorki nie zauważułem:
2. 2sin2x + 5*2cos2x=7
11 kwi 20:36
komando47: @Makaron: no dobra, mam podstawic za cosx i wynaczyc q − najwieksza wartosć a najmnijesza?
11 kwi 20:40
Arcane ShadowMaster: Witam, mam pytanie, jak dodać zadanie bo nie mogę znaleźć nigdzie jakiegoś odnośnika, sorry za
spam
11 kwi 20:42
krystek: 2sin2x+21−sin2x=7 i podstawić za 2sin2x=t
11 kwi 20:44
Eta:
Kliknij dodaj zadanie
11 kwi 20:44
Makaron: W porządku.

2. 2
sin2 + 5 * 2
1−sin2x = 7
2
sin2x +
102sin2x = 7
t = 2
sin2x
t +
10t = 7
t
2 − 7t + 10 = 0
√Δ = 3
t
1 = 2
t
2 = 5
2
sin2x = 5 v 2
sin2x = 2
sin
2x = log
25 sin
2x = 1
x =
π2 + kπ; k ∊ C
11 kwi 20:44
11 kwi 20:44
Eta:
Masz na górze
dodaj nowe zadanie
11 kwi 20:45
Makaron: krystek dobrze myślisz
Widzę, że jest Eta, to może sprawdzić również, bo mogłem się pomylić.
11 kwi 20:45
komando47: coś musiałem skiełbasić, bo robiłem w ten sam sposób i kosmos mi wychodził

Dzięki!
11 kwi 20:46
Makaron: W tym
sin2x = log25
to jest brak rozwiązania bo sin2x ∊ <0;1>
11 kwi 20:47
Eta:
Jeszcze dopisek sin2x= log25 >1 −−− odrzucamy
11 kwi 20:48
Eta:
11 kwi 20:48
krystek: pierwsza odpada odpowiedx sinx∊<−1,1>
11 kwi 20:49
Makaron: Już napisałem
11 kwi 20:49