logarytmy
bolo: 1)Oblicz logabcp wiedząc że logap=2 log3p=3 i logcp=6.
2)oblicz loga21b wiedząc że logab=√2 gdzie a i b sa liczbami dodatnimi i a≠1
11 kwi 14:45
MQ: | | log p | | log p | |
logabcp= |
| = |
|
|
| | log abc | | log a + log b + log c | |
| 1 | | log a + log b + log c | |
| = |
| =
|
| logabcp | | log p | |
| | log a | | log b | | log c | |
= |
| + |
| + |
|
|
| | log p | | log p | | log p | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| + |
| + |
| |
| | logap | | logbp | | logap | |
11 kwi 15:01
MQ: 2) jest tak napisane, że nie wiem, co to za logarytm −− kwadrat logarytmu o podstawie a z 1/b
czy logarytm o podstawie a2 z 1/b?
11 kwi 15:04
edek: logarytm o podstawie a2 z 1/b?
11 kwi 16:33
MQ: | | 1 | |
loga2 |
| =loga2 b−1=−loga2 b=−12logab |
| | b | |
11 kwi 16:40
edek: dzięki
11 kwi 17:15