p
kk: takie zadanko
rzucono 8 razy moneta oblicz prawdopodobieństwo ze wyrzucono orła :
a) co najmniej raz,
b) dokładnie 1 raz.
czyli Ω= 28 = 256
MOŻE KTOŚ MI POWIEDZIEĆ CO TO ZNACZY CO NAJMNIEJ RAZ ? i jak to zapisać
11 kwi 16:49
konrad: co najmniej raz znaczy że mógł wypaść więcej razy
11 kwi 16:53
MQ: Co najmniej raz:
(wyrzucono raz) lub (wyrzucono dwa razy) lub itd. aż do (wyrzucono 8 razy)
albo prościej;
Co najmniej raz to przeciwieństwo nigdy (0 razy)
11 kwi 16:55
11 kwi 16:56
11 kwi 16:57
konrad: b) 8/256=1/32
11 kwi 17:00
konrad: w a też będzie inaczej
11 kwi 17:01
kk: to a ile bedzie
11 kwi 17:01
kk: podbijam
11 kwi 17:04
konrad: szczerze sam nie wiem, poczekaj może ktoś inny to zrobi
11 kwi 17:05
kk: up
11 kwi 17:15
kk: kk
11 kwi 18:01
Mila: a) A' − nie wyrzucono ani raz orła
A'={ (R,R,R,R,R,R,R,R)}
|A'|=1
| | 8! | |
b) |B|= |
| (1orzeł i 7 reszek) |
| | 7!*1! | |
11 kwi 18:08
kk: no dzięki...
11 kwi 18:11
Mila:
11 kwi 18:13