rozwiąż wielomian
jagoda: x3 − 4x2 − x − 4 = 0 jeżeli wyciągnę x2(x − 4 ) , to co z pozostałą częścią ?zapisuję to w
nawiasie ?
11 kwi 20:11
krystek: x2(x−4)−1(x+4) i brak wspólnego czynnika.
11 kwi 20:18
jagoda: da się coś z tym dalej zrobić, czy nie ?
11 kwi 20:21
krystek: A dobrze przepisałas?
11 kwi 20:23
ICSP: Wzorami Cardano licz
11 kwi 20:24
Kamil: chyba żle przepisałeś
11 kwi 20:24
jagoda: tak
11 kwi 20:24
jagoda: dobrze jest przepisane
11 kwi 20:24
krystek: ICSP witaj !
11 kwi 20:25
asdf: @ICSP
Oj tam oj tam, 3 minuty liczenia tymi wzorami
11 kwi 20:27
ICSP: Witaj
krystek.
Wiem że trzy minutki

Przecież to sama przyjemność. Za chwilkę napiszę tu rozwiązanie. Tylko
najpierw komuś wyśle prezencik
11 kwi 20:29
Kamil: to jest poziom podstwowy czy rozszerzony ?
11 kwi 20:33
jagoda: pdst
11 kwi 20:35
Kamil: zobacz jeszcze razz czy dobrze przepisałaś
11 kwi 20:36
asdf: jagoda, to daj to nauczycielowi i powiedz, że tego nie umiesz. Niech Ci wyjaśni

Na 80%
nauczyciel(ka) też tego nie zrobi chyba, że jest prawdziwym nauczycielem z krwi i kości i nie
boi się wyzwań

11 kwi 20:38
jagoda: no mówię , że dobrze

serio, juz dziesięć razy sprawdzałam. P. profesor dała nam 100 zadań do
wyliczenia , żeby nam sie w świeta nie nudziło. Oczywiście zabrałam się do tego dopiero dziś i
szło mi w miare dobrze, ale nagle natnęłam się na to. Niezbyt wiem,co z tym dalej zrobic
11 kwi 20:38
jagoda: tak zrobię, dzieki
11 kwi 20:39
ICSP: x
3 − 4x
2 − x − 4 = 0
najpierw podstawienie :
mamy więc :
| | 4 | | 4 | | 4 | |
(y+ |
| )3 − 4(y + |
| )2 − (y + |
| ) − 4 = 0 a po wymnożeniu itd. otrzymujemy : |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
dzięki podstawieniu :
u + v dojdziemy do następujących wniosków :
zauważamy że mamy wzory Viet'a dla tójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
| | 272 | | 6859 | |
z2 − |
| z + |
| = 0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 73984 | | 27436 | | 46548 | |
Δ = |
| − |
| = |
| > 0 więc wielomian posiada jeden pierwiastek |
| | 729 | | 729 | | 729 | |
rzeczywisty,.
a teraz już bez problemu możemy policzyć y
| | 1 | |
y = |
| (3√136 + 3√1293 + 3√136 − 3√1293) |
| | 3 | |
wracając do podstawienia :
| | 4 | |
x = y + |
| otrzymamy ostatecznie : |
| | 3 | |
| | 1 | |
x = |
| ( 4 + (3√136 + 3√1293 + 3√136 − 3√1293) |
| | 3 | |
Jak już napisałem jest to jedyny pierwiastek rzeczywisty o czym, świadczy dodatność delty w
równaniu kwadratowym rozwiązanym po drodze.
11 kwi 20:41
Marti: źle !
11 kwi 20:59
Marti: x3 − 4x2 − x − 4 = 0
x(x2−1)−4(x2−1) i jest wspolny czynnik
11 kwi 21:00
ICSP: −4 * −1 = −4

wątpie Marti
11 kwi 21:01
Saizou : nie jest bo −4(x2−1)=−4x2+4 a jest −4
11 kwi 21:01
krystek: a wymnóż i zobacz co otrzymasz "+4"
11 kwi 21:02
Marti: ludzie nie ma znaczenia , dodawanie odejmowanie przeciez z jednych x przed nawias z drugich −4
przecie... omg...
11 kwi 21:03
Marti: x3 − 4x2 − x − 4 = 0
x3 − x − 4 − 4x2 = 0
11 kwi 21:05
ICSP: 
zamieniłeś kolejność.
To coś zmienia ?
11 kwi 21:12
Marti: sory za to , rzeczywiscie znak sobie zmienilam. rozwiazac wiec mozna tak :
(x−4/3)3 − 19/3(x − 4/3) − 272/27 = 0
11 kwi 21:14
ala: jak mam to zrobić:
dane są trzy odcinki długości: 5, 8, 2a+3 Dla jakich wartości a z odcinków można zbudować:
a) trójkąt równoramienny
b) trójkąt prostokątny?
11 kwi 21:17
Marti: twoja odp. jest dobra ... sory no.
11 kwi 21:17
Marti: dla a=1 bedzie trojkat rownoramienny
11 kwi 21:18
ala: no i dla 2,5 chyba też ?
11 kwi 21:23