obliczenia
Anita: Jak to można obliczyć?
a) Ia−4I+a dla a∊(−∞,4)
11 kwi 17:48
Aga1.: Ia−4I=−(a−4)=−a+4
Podstaw i dokończ.
11 kwi 17:51
Anita: Tzn.? −∞−4 +4?
11 kwi 17:52
Anita: Aga pomóż proszę
11 kwi 17:56
Saizou : nie. Określasz czy wartość bezwzględna jest dodatnia czy ujemna, żeby to zrobić wstawiasz w
miejsca a liczę z przedziału np. 0 Ia−4I(tu wychodzi wartość ujemna)=−a+4
x gdy x≥0
IxI= −x gdy x<0
11 kwi 17:57
konrad: nie ,tutaj pewnie chodziło o uproszczenie, czyli to co zrobiła Aga1 to jest całe zadanie
11 kwi 17:57
Anita: Czyli wartość jest ujemna i co trzeba dalej?
11 kwi 18:01
konrad: opuszczasz moduł i zmieniasz znaki czyli tak jak zrobił Aga1
11 kwi 18:06
Anita: −a+4 i co dalej
11 kwi 18:06
Saizou : i obliczasz
−a+4+a=4
11 kwi 18:09
konrad: nic...
11 kwi 18:09
konrad: a nie sorry. Saizou dobrze mówi
nie zauważyłem że w przykładzie jest jeszcze po module
11 kwi 18:10
Anita: Dzięki za pomoc
11 kwi 18:14