Wielomiany
geodeta: Rozłóż wielomian W(x)=x4−6x2+8 na czynniki liniowe. Ile wynosi iloczyn pierwiastków tego
wielomianu ?
11 kwi 18:46
konrad: x4−6x2+8=
x4−4x2−2x2+8=
x2(x2−4)−2(x2−4)=
(x2−2)(x2−4)=
(x−√2)(x+√2)(x−2)(x+2)
11 kwi 18:49
geodeta: To są czynniki liniowe

ile wynosi iloczyn tego pierwiastka
11 kwi 18:51
konrad: tak to są czynniki liniowe, odczytaj pierwiastki i je sobie wymnóż
11 kwi 18:51
geodeta: dzięki, już rozumiem
11 kwi 18:53
pigor: ...

lub np. tak :
x4−6x2+8 =
=x
4−6x
2+9−1=(x
2−3)
2−1=(x
2−3−1)(x
2−3+1)=(x
2−4)(x
2−2)=
(x−2)(x+2)(x−√2)(x+√2).
11 kwi 18:56
geodeta: myślę, że też dobry sposób
11 kwi 18:58