nierówność
geodeta: Nie umiem rozwiązać tej nierówności: x3+3x2−4x−12>0
11 kwi 18:28
geodeta: Wiem, że (x2−4)(x+3)>0, tylko co dalej ?
11 kwi 18:29
konrad:
x3+3x2−4x−12>0
x2(x+3)−4(x+3)>0
(x2−4)(x+3)>0
(x−2)(x+2)(x+3)>0
rysujesz wykres i odczytujesz rozwiązanie
11 kwi 18:30
11 kwi 18:30
geodeta: Wychodzą trzy pierwiastki: x=2 i x=−2 i x=−3, no i dalej to naprawdę nie wiem co zdobić
11 kwi 18:31
geodeta: nie wiem jak narysować ten wykres
11 kwi 18:33
proxx:

x
2(x+3) −4(x+3) >0
(x
2−4) (x+3) >0
x
1 = 2 x
2 = −2 x
3 = −3
x nalezy (−3, −2) i (2, nieskonczonosc)
11 kwi 18:33
11 kwi 18:33
geodeta: czy to jest poziom rozszerzony

bo ja mam podstawe i nie przypominam sobie abym takie zadanie robił kiedykolwiek
11 kwi 18:36
konrad: nie wiem
11 kwi 18:39