wielomian
Anita: Jak rozłożyć wielomian na czynniki?
W(x)=3x3−2x2−9x+6
11 kwi 17:50
Anita: Prościutkie
11 kwi 17:56
asdf: na przykład grupowaniem

:
3x
3 − 2x
2 − 9x + 6
3x(x
2 − 9) − 2(x
2 − 3)
powodzenia dalej
11 kwi 17:59
Anita: Mam uraz głowy dzisiaj, nie dam rady sama
11 kwi 18:00
asdf: Nie licz na gotowca
11 kwi 18:02
Anita: Nie wiem jak rozłożyć 9x i 6
9(x+1)
11 kwi 18:04
Anita: Hm.
11 kwi 18:11
Anita: Jak będzie
11 kwi 18:16
asdf: literówka się wkradła, tak powinno być:
3x(x2 − 3) − 2(x2 − 3)
tutaj masz już tylko grupowanie...to co poza nawiasem do osobnego nawiasu, a to co w nawiasie
połączyć wystarczy w 1 nawias.., coś takiego:
a(x + 1) + b(x + 1)
(a + b)(x + 1)
Zrozumiałaś?
11 kwi 18:17
Anita: (3x+2)(x2−3)
Tak?
11 kwi 18:18
Makaron: W(x) = 3x3 − 2x2 − 9x + 6 = 3x(x2 − 3) − 2(x2 − 3) = (3x − 2)(x − √3)(x + √3)
11 kwi 18:19
asdf: @Anita
Jak już ktoś Ci podrzucił gotowca to ja go dokończę

@Makaron to nie koniec zadania

(3x − 2)(x −
√3)(x +
√3)
| | 2 | |
3(x − |
| )(x − √3)(x + √3) |
| | 3 | |
teraz koniec
11 kwi 18:21
Anita: Matko Boska ale skąd nagle jakieś pierwiastki, myślałam że makaron do rosołu robił innym
sposobem
11 kwi 18:23
asdf: a2 − b2 = (a − b)(a + b)
x2 − 3 = (x − √3)(x + √3)
11 kwi 18:24
Anita: Dziękuję za pomoc, ale ja raczej nie zdam matury
11 kwi 18:27
asdf: jak nie jak tak

Przyłożyć się wystarczy
11 kwi 18:32
Anita: Na pięć matur próbnych w tym roku zdałam dwie
11 kwi 18:33
Makaron: @asdf
No już tej 3 koniecznie nie trzeba wyciągać, a pierwiastek to i tak chyba każdy by umiał
policzyć z tego.
11 kwi 20:20