pomocy
Anka: jest tu ktos z rozszerzenia ? i pomogl by mi przy dwoch zadaniach ?
11 kwi 19:56
Maaam: To zależy co to są za zadania. Zawsze można spróbować.
11 kwi 20:00
Anka: swietnie! Fajnie ze jestes

wyznacz współrzędne punktu nalezacego do paraboli y=x
2, tak aby jego odległość od punktu
A=(0,10) była najmniejsza.
11 kwi 20:06
Anka: Prosta przechodząca przez punkt P=(2,3) tworzy z dodatnimi wspolrzednymi ukladu trojkat OAB.
Wyznacz rownanie tej prostej dla której pole trojkata bedzie najmniejsze.
11 kwi 20:07
Maaam: Jeżeli chodzi o zadanie 1:
Szukany punkt P musi należeć do paraboli a więc ma równanie P=(x, x2)
Odległość P od A trzeba zapisać w formie funkcji, wyjdzie: f(x)=√x2+x−10
I teraz trzeba policzyć wartość najmniejszą tej funkcji, tylko tutaj nie bardzo pamiętam jak to
zrobić, a nie chcę Ci źle powiedzieć.
11 kwi 20:27
MQ: Zad 1
Sprowadza się do znalezienia sunktów stycznych okręgu o środku w A i stycznego do paraboli.
czyli mamy:
x2+(y−10)2=r2
plus y=x2
podstawiamy do równania okręgu i mamy:
y+(y−10)2=r2
dostajemy równanie kwadratowe:
y+y2−20y+100−r2=0
y2−19y+100−r2=0
Δ=192−400+4r2 musi być równa 0, żeby był punkt styczny.
Δ=−39+4r2
Widać, że istnieją takie r, żeby Δ była równa 0, więc rozwiązanie istnieje
Rozwiązanie dla Δ=0, to y=−b/2a czyli y=19/2
Z równania paraboli: y=x2 dostajemy dwa punkty styczne:
(−√19/2,19/2) i (√19/2,19/2)
i to są szukane punkty
11 kwi 20:38
Maaam: 2) Wydaje mi się, że będzie tak:
Pęk prostych przechodzących przez P to: y−3=a(x−2)
| | b*xo | |
Pole tego trójkąta to: P= |
| |
| | 2 | |
y=ax+b
y=ax−2a−3
b=−2a−3
ax−2a−3=0
| | −4a2−9 | |
Funkcja pola: P(a)= |
| |
| | 2a | |
I znowu trzeba policzyć wartość najmniejszą.
Wydaje mi się, że liczyliśmy to kiedyś za pomocą różniczki, choć jej nie ma w programie.
11 kwi 20:44
MQ: Drobny błąd:
b=−2a+3
11 kwi 20:46
Maaam: No tak, racja.

A tak z ciekawości jak policzyć wartość najmniejszą?
11 kwi 20:51
Anka: dzieki wam wielkie
11 kwi 20:52
11 kwi 20:53
MQ: Można szukać wspólnego rozwiązania z funkcją y=y
0
Dostaniemy równanie kwadratowe.
Rozwiązanie ma być jedno, czyli Δ=0.
| | (2a−3)2 | |
BTW: Prawidłowo, to wychodzi P(a) = − |
| |
| | 2a | |
11 kwi 20:55
Maaam: Dzięki, jeszcze tylko mam problem z zad. w linku powyżej.
11 kwi 21:00