Proszę Was bardzo o pomoc:
Obliczam najmniejszą i największą wartośc funkcji f(x)= x−sin2x dla
xε<−π2,π2>Policzyłam wartości na końcach przedziału, myslę ze dobrze, wyznaczylam
pochodna i wyszło mi: 1−2sin2x
I tu zaczynaja sie schody
Nie wiem jak to rozwiązać:
f'(x)=0 <=> 1− 2cos2x=0
Jak to obliczyć? I jak zinterpretować? Prosze was bardzo o pomoc
| 1 | ||
cos2x = | ||
| 2 |
| π | π | |||
2x = | + k * 2π ∨ 2x = − | + k * 2π | ||
| 3 | 3 |
| π | π | |||
x = | + k * π ∨ x = − | + k * π | ||
| 6 | 6 |
| 1 | ||
cos2x= | ||
| 2 |
| π | π | |||
2x= | +2kπ //:2 lub 2x=− | +2kπ, k∊C | ||
| 3 | 3 |
| π | ||
x= | +kπ lub x= | |
| 6 |
| −π | π | |||
Do Twojego przedziału należą liczby | oraz | |||
| 6 | 6 |
Dziekuję za pomoc