Punkty wspólne prostej z okręgiem
Aneta: Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y= −x+2 z okręgiem o środku w początku układu
współrzędnych i promieniu 2 ?
11 kwi 19:23
kam: S=(0,0)
r= 4
Rozwiąż równanie
x2 + y2 = 4
y= −x +2
11 kwi 19:25
emagnuski: Wzór ogólny na okrąg to:
(x − x0)2 + (y − y0)2 = r2
S(0,0)
Po podstawieniu dostajemy
x2 + y2 = 4
trzeba wyliczyć z tego wzoru y, przyrównać do Twojego wzoru liniowej i obliczyć
11 kwi 19:27
MQ: Po co tak skomplikowanie?
Wystarczy to narysować, albo zauważyć, że prosta przechodzi przez punkty (0,2) i (2,0), które
należą do okręgu, bo promień 2 i środek w początku układu wsp.
Więcej nie może mieć, bo prosta może przecinać okrąg w co najwyżej 2 pkt.
11 kwi 19:32
emagnuski: y = √4−x2
y = −x+2
√4−x2 = −x + 2 /()2
4−x2 = (2−x)2
4−x2 = 4−4x+x2
2x2−4x=0
x2−2x = 0
x(x−2) = 0
x = 0 lub x = 2
Dla x = 0:
y = −0 + 2 = 2
P(0,2)
Dla x = 2:
y = −2 + 2 = 0
P(2,0)
11 kwi 19:33
Aneta: dzięki wielkie
11 kwi 19:35
LedZ: MQ twoja metoda jest dobra, ale dla podstawy

na rozszerzeniu nie można odczytywać z
rysunków, trzeba wszystko poprzeć obliczeniami
11 kwi 19:38
MQ: @LedZ Przeczytaj mój post po wyrazie "albo".
11 kwi 19:40
emagnuski:

Tak, może i łatwiej, ale na kartce. Rysowałem to z 5 minut. Czerwone punkty to ów punkty
przecięcia.
11 kwi 19:44