Pierwiastek wielomianu
geodeta: Liczba pierwiastków wielomianu W(x)=(x
2+2)(x+7)(x−4)(x+4) jest równa...
No właśnie... Niech ktoś mi wytłumaczy co to jest pierwiastek wielomianu na podstawie tego
zadania
11 kwi 18:05
proxx: pierwiastek wielomianu jest to liczba po podstawieniu której w miejsce x otrzymasz wynik równy
0. Miejsce pierwiastku może pełnić tylko jedna liczba bądź kilka liczb.
Tutaj masz mnożenie to wystarczy, że w jednym z nawiasów wyjdzie wartość 0 to wymnożeniu reszty
nawiasów przez 0 wynik będzie równy 0.
np. x + 7 = 0
x = −7 − jeden z pierwiastków wielomianu
jeżeli podstawisz do 2giego nawiasu −7 to suma nawiasu wyniesie 0, a kolejne nawiasy
przemnożone przez drugi nawias (0) też dadzą 0.
inne pierwiastki to 4, −4,
dla x2 + 2 nie istnieje wartość, która by zerowała ten nawias.
11 kwi 18:11
geodeta: Mam jeszcze jedno zadanie tego typu:
Ile pierwiastków wielomianu W(x)=x
3−25x to liczby parzyste ?
Proszę o pomoc
11 kwi 18:17
konrad:
x3−25x=
x(x2−25)=
x(x−5)(x+5)
pierwiastkami są −5,0,5,a więc tylko jeden pierwiastek jest parzysty
11 kwi 18:18
Saizou : 0=x3−25x
0=x(x2−25)→x=0 lub x2−25=0
x2=25
IxI=5
x=5 lub x=−5
11 kwi 18:19
geodeta: zero jest liczbą parzystą
11 kwi 18:21
konrad: no
11 kwi 18:26
geodeta: dzięki za pomoc z tym zadaniem
11 kwi 18:27