liczby rzeczywiste
prosze o pomoc : oblicz:
a) (7+5√3) (5√2+7)
b) (√8 +2 √6) (2√6 − √8)
c) (√6 −3√3)2
d) (2√32 −3 P{2} )2
11 kwi 17:34
xdr: (7+5√3) (5√2+7) = 35√2 + 49 + 25√6 + 35√3
11 kwi 17:36
xdr: c)
= 6 − 2*√6*3√3 + 27 = 6 − 6√18 + 27 = 33 − 6√18
11 kwi 17:38
asdf:
a)(7 + 5√3)(5√2 + 7) = 35√2 + 49 + 25√6 + 35√3
b)(√8 + 2√6)(2√6 − √8 = (2√6 + p{8)(2√6 − √8) << tutaj możesz wzór skr. mnożenia
c)(√6 − 3√3)2 = tutaj masz wzór a2 + 2ab + b2
d)(2p{32 − 3√2)2 = tutaj masz wzór a2 − 2ab + b2
11 kwi 17:39
prosze o pomoc : wielkie dzieki
11 kwi 17:42