matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag arytmetyczny
MELKA:
SPRAWDZICIE CZY DOBRZE ZROBILAM
?
2−5n
Zbadaj na podstawie definicji, czy ciąg określony wzorem an=
gdzie n = 1, 2, ...,
7
jest ciągiem arytmetycznym .
(2−5)n+1
−3n+1
a
n
+
1
=
=
7
7
−3n+1
5
a
n
+
1
−an=
− {2−5n}{7} =−
7
7
11 kwi 17:06
Alkain:
Źle n+1 zapisałaś, do n dodajesz 1. Patrz niżej
2−5(n+1)
2−5n+5
5n+3
a
n+1
=
=
=
7
7
7
11 kwi 17:13
MELKA:
dzieki
11 kwi 17:18