Dla jakich wartości parametru m funkcja
Ola: Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=x2 =2mx +2−m przyjmuje wartości dodatnie dla
każdego xeR?
Móglby mi ktoś pomóc?
25 lut 21:33
ICSP: kiedy parabola jest zawsze nad osią OX?
25 lut 21:35
25 lut 21:36
Ola: ale nie wiem jak to obliczyć
25 lut 21:45
ICSP: Żeby zacząć liczyć trzeba ustalić co masz liczyć.
W linku który podałem masz 6 rysunków.
Jeżeli parabola przyjmuje wartości tylko dodatnie tzn ze w całości znajduje się nad osią OX.
Popatrz na te 6 rysunków i znajdź parabole znajdującą się w całości nad osią OX. Później wypisz
założenia(są obok rysunku)
25 lut 21:46
Martyna: Dla osoby, która nie ma pojęcia jak zrobić takie zadanie, ta podpowiedź jest całkiem
niepomocna. Ciągle nie wiem jak to zrobić, szkoda, że na żadnym innym portalu zadanie nie
zostało rozwiązane, tak abym mogła przeanalizować krok po kroku wykonane działania, a nie
bawić się w zgadywanie.
11 kwi 20:51
krystek:

Warunek Δ<0 w tym zadaniu ,poniewaz a=1
Licz Δ
11 kwi 21:01