CIAGI BARDZO PROSZE O POMOC
WOJTEKKK: Hej wszystkim mam wielki problem. Mianowicie mam jedno zadanie które nie wiem jak wykonać
dotyczy ono działu ciągi. A brzmi ono tak: Dany jest ciag o wzorze ogólnym an=2n+1n+1,
n∊N+
Teraz pytanie: Dla dowolnego n∊N+ zachodzi równość: a2n+3=an+1 ∙4n+72(2n+3)
Bardzo proszę o wytłumaczenie jak się takie zadanie robi bo próbuje ale mi nie wychodzi.
11 kwi 16:32
Mila: | | 4n+7 | |
a2n+3=an+1* |
| tak ma być? |
| | 2(2n+3) | |
11 kwi 16:45
WOJTEKKK: Tak tak ma być

sorka ale pierwszy raz tutaj w ogóle pisałem na forum

i jeszcze nie jestem
w tym wszystkim obczajony
11 kwi 16:54
WOJTEKKK: Mógł by ktoś pomóc w tym zadanku PROSZEE
11 kwi 17:05
Mila: | | 2(2n+3)+1 | |
L=a2n+3= |
| |
| | 2n+3+1 | |
| | 2(n+1)+1 | | 4n+7 | |
P= |
| * |
| |
| | n+2 | | 2(2n+3) | |
wykonaj działania i L=P
11 kwi 17:45