liczby rzeczywiste
prosze o pomoc : oblicz
a) (1+ 3√3)3
b) (2−3√2)3
c) (2√2 +3)3
d) ( 3√9 −3√3)3
a) (3√7 −3√3) (3√49+ 3√21 + 3√9 )
b) (3√5 +2) ( 3√25 − 23√5+4)
11 kwi 17:50
prosze o pomoc : umiałby ktoś to rozwiązać?
11 kwi 18:12
Ola: a znasz wzor skróconego mnożenia
(a+b)3 = a3 + 3a2 b + 3ab2 + b3
(a−b)3 = a3 − 3a2 b + 3ab2 − b3
11 kwi 18:14
proxx: a) 3√3 = 313
1 = 30
(1 + 313)3 = (30 + 313)3 = 3
11 kwi 18:15
proxx: nie pije już dziś, przecież tam mnożenia nie ma to nie można tak zrobić
11 kwi 18:17
proxx: tylko wzory skróconego mnożenia ofc
11 kwi 18:18