ciągi
Aneta: W ciągu arytmetycznym wyraz pierwszy jest równy −2, różnica tego ciągu jest równa 3.Oblicz, ile
kolejnych
początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać , aby ich suma była równa 3575.
11 kwi 16:47
Patronus: a
1 = −2
r = 3
a
n = −2 + 3(n−1)
| | −2 + an | |
Sn = |
| * n = 3575 |
| | 2 | |
| −2 − 2 + 3n − 3 | |
| * n = 3575 |
| 2 | |
3n
2−7n −7150 = 0
Δ = 49 + 85800 = 85849
√Δ = 293
n
2 odpada bo n∊N
+
Czyli odpowiedź to: Trzeba zsumować 50 pierwszych wyrazów ciagu.
11 kwi 16:53
Aneta: Dziękuję bardzo
11 kwi 16:54