funkcje
kacper: Mam taką funkcję f(x)= −4x2+bx+c. Wiem, że miejscami zerowymi są liczby −1 oraz 2. Muszę
wyznaczyć współczynniki b i c. Niestety nie wiem kompletnie jak to zrobić
11 kwi 16:11
Ajtek:
f(−1)=0
f(2)=0
I liczysz

.
11 kwi 16:15
witek: Pomóż mi jedno obliczyć to drugie spróbuję, ok? Bo nie wiem jak
11 kwi 16:17
kacper: Dzięki za podpowiedź, ale nie wiem jak
11 kwi 16:17
Mila: −4 *(−1)2+b*(−1)+c=0
−4*22+b*2+c=0 rozwiąż ,
dalej wiesz?
11 kwi 16:20
Ajtek: Ktoś mnie ubiegł

.
11 kwi 16:20
kacper: Wyszło mi 3 i −14, pewnie źle
11 kwi 16:22
kacper: Powie ktoś czy dobrze obliczyłem?
11 kwi 16:27
Ajtek: Co 3 i −14?
11 kwi 16:28
kacper: No f(−1)=3 a f(2)=−14
11 kwi 16:29
Ajtek: Podstaw tak jak napisała Mila, pozjadałeś b i c.
11 kwi 16:31
kacper: −4*(−1)2+(−1)*−1+ (−1)=4+1+(−1)=4 Tak?
11 kwi 16:34
kacper: Help me
11 kwi 16:39
Ajtek: Dlaczego zjadasz b i c
Mila pokazała jak to ma być zrobione. Liczby podstawiasz z x, a
nie za b i c

.
11 kwi 16:40
kacper: No to ja nie rozumiem
11 kwi 16:41
kacper: Proszę, niech mi ktoś rozwiąże to zadanie
11 kwi 16:55
Ajtek: Chwila, tylko zjem.
11 kwi 16:57
kacper: Smacznego
11 kwi 17:00
Ajtek: Dzięki.
f(x)=−4x
2+bx+c
{f(−1)=−4*(−1)
2+b*(−1)+c=0
{f(2)=−4*2
2+2b*2+c=0
po wstępnych obliczeniach mamy:
{−4−b+c=0
{−16+2b+c=0
Dalej sobie poradzisz

.
11 kwi 17:14
Anita: Nie poradzę, bo tego nie rozumiem. Jak mam obliczyć podstawiając b i c skoro nie wiem ile one
wynoszą?
11 kwi 17:19
Saizou : a może zapisać to w postaci iloczynowej
y=−4(x+1)(x−2)
zatem −4(x2−x−2)=−4x2+4+8
11 kwi 17:23
Ajtek: wyznacz z górnego równania c, podstaw do dolnegi i policzysz b

.
11 kwi 17:24
Saizou : oczywiście
y=4x2+4x+8
11 kwi 17:24
Saizou : kurczę pieczone znowu źle napisałem
y=−4x2+4x+8
11 kwi 17:25
kacper: O, dzięki.
11 kwi 17:30
Mila: Kacper a układy równań umiesz rozwiązywać?
−4−b+c=0
−16+2b+c=0
−b+c=0
2b+c=16
b−c=−4
2b+c=16 dodaje stronami
3b=12
b=4
c=8
y=−4x2+4b+8
11 kwi 17:52
Mila: Y=−4x2+4x+8 wyżej było z pomyłką.
Inny sposób niż kolegów.
11 kwi 17:54
Anita: Ok, zapiszę go też
11 kwi 17:55
Anita: Kacper to zrobi
11 kwi 17:55
ZKS:
Można też skorzystać z postaci iloczynowej:
y = a(x − x1)(x − x2)
y = −4(x + 1)(x − 2)
Wymnożyć i mamy gotowy wynik.
11 kwi 17:56
ZKS:
A jest wyżej przepraszam nie zauważyłem.
11 kwi 17:56