Wyznacz sumę liczb
Cola: Wyrazami ciągu arytmetycznego są liczby dwucyfrowe, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2
. Wyznacz sumę tych liczb.
Wiem (tzn. domyślam się) że te liczby będą miały postać 5k=2 ale nie wiem co dalej
10 kwi 16:51
Cola: Proszę niech mi to ktoś rozwiąże BŁAGAM
11 kwi 18:45
hmm...: 2=5k/5
k=1/5
WSZYSTKO KONIEC ZADANIA
11 kwi 19:18
Eta:
12, 17,22,........ , 97 −−− ciąg arytm. a−1=12 a
n= 97 , r=5
| | an−a1 | |
ilość tych liczb w takim ciągu : n= |
| +1=...... to n=18 |
| | r | |
| | a1+an | |
Sn= |
| *n= ............ dokończ |
| | 2 | |
11 kwi 19:26
Cola: Sn=981 (?)
Wielkie dzięki za pomoc Eta
11 kwi 19:46
Eta:
No ok
11 kwi 19:50