matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 389,
388
,
387
,
386
,
385
,
384
,
383
,
382
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
kasia:
1
oblicz miejsce zerowe f(x)=−
x+5
3
0
silencee:
Dane są punkty A=(1,1), B=(6,2). Na prostej o równaniu y−4=0, wyznacz pkt C, tak aby trójkąt ABC miał najmniejszy obwód.
7
kasia:
podaj zbior wartosc funkcji f(x)=−2x
2
+12x+1
2
ona:
Prosta L jest styczna do okregu o srodku S ,w punkcie A, zas cieciwa AB nie jest srednica okregu . Kat miedzy prosta L i cieciwa AB jest rowny 68 stopni . Zatem kat ASB ma miare?
1
ona:
Rozwiazaniem nierownosci (m−3)
2
≤ 0 jest : odpowiedz jest TYLKO LICZBA 3, dlaczego? mozna to jakos zapisac?
7
Polakpotrafi:
Wysokość trójkąta równoramiennego opuszczona na podstawę AB ma długość 8 ,zaś ramię CA ma długość 12.Oblicz podstawę tego trójkąta.
0
karola171991:
mam kłopot z obliczeniem kilku pochodnych
3
emila:
wpisz znaki < > ułamki zwykłe
4
Ania:
dla jakich m prosta y=(2m+3)x−2 jest rownolegla do osi OX?
4
pomocyy:
mam klopot z tymi przykladami. oblicz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f w podanym przedziale, jesli
4
Ania:
2x
2
−4x
Skróć
x−2
0
ewa:
Wyznacz środek ciężkości swoich inicjałów A i P .Wysokosc 7,szer 4,grubość 1.Bardzo proszę o pomoc.
0
Andrew:
Wylicz R:
2
pawel:
ln
2
x = (lnx)
2
czy jest to prawdziwa równość
?
1
laszlo:
średnia ocen 30 osobowej grupy uczniow jejst rowna 4,1. srednia ocen dziewczyn jest rowna 3,75, a chlopcow 4,5. ile bylo w grupie dziewczyn a ile chlopcow
2
Przemula:
Sprowadź wyrazenie do najprostrzej postaci wiedząc, że x∊(1;3) dam może taki przykład:
3
ona:
Rzucono trzy razy symetryczna szczescienna koscia do gry.Oblicz prawdopodobienstwo ,ze suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 17.
4
emila:
wstaw znaki < >. ułamki zwykle.
14
joasia:
Mam takie pytanie: kiedy przy równaniach trygonometrycznych podajemy np.: rozwiązanie:
π
π
x =
+ 2kπ, k∊C a kiedy: x =
+ kπ
2
2
0
ewa:
Wyznacz środek ciężkości swoich inicjałów A i P .Wysokosc 7,szer 4,grubość 1.Bardzo proszę o pomoc.
3
krzyś :
lim (1−
2
2n−1
)
2n
2
2
ona:
Wyznacz wspolrzedne srodka i promien okregu o rownaniu : x
2
+ y
2
+12x − 2y − 3 = 0
1
ania:
Rozwiaz za pomoca wzoru skroconego mnozenia: (2y−3x)
3
=
2
biedronka:
co oznacza pionowa kreska między dwójką, a małą omegą w takim zapisie: C={ω∊Ω : 2|ω}
9
Kuba:
1) W hurtowni kupiono 200 kg. cukru i 150 kg. mąki za 900 zł. Cukier sprzedano z zyskiem 25%, a mąkę z 20% i zarobiono na wszystkim 210zł. Oblicz cenę sprzedaży 1 kg. mąki i 1 kg. cukru.
2
nosu:
obliczyc i wynik przedstawic w postaci algebraicznej
2
Ania43124:
Rozwiąż: 1
2
3
− 1,2*
9
12
=
8
nikola:
Graniastosłup ma 66 krawędzi. Ile ścian ma ten graniastosłup?
14
ania:
rozw.rownianie: 2x(x
2
−5)=0
4
JUREK:
obliczyc calki nieoznaczone korzystajac z tw o calkowaniu orzez czesci 1.calka ln xdx
0
różyczka:
różyczka: zbadaj czy podany ciąg jest ograniczony z dołu, z góry i czy w ogóle jest ograniczony:
3
nikola:
kto pomoże mi zamienić jednoskti...
2
klemenstyna:
http://matematyka.pisz.pl/strona/291.html
2
Ewta:
Proszę o Pomoc. Oblicz wartość m, dla której do wykresu funkcji f(x)=3x−2m należy punkt o współrzędnych
1
ania:
nie wiedzialam jak to zapisac.Mam nadzieje ze ktos pomoze mi to rozwiazac... a polecenie to Podaj dziedzine funkcji f(x)= 1−x \
√
6−x
0
prosze o pomoc:
lim (1−
2
2n−1
)
2n
2
7
Ania43124:
x−2
x
Rozwiąz:
+
=
x
x+2
1
Caroline:
wiadomo że P(a) = 0,6 P(b) = 0,5 i P(a n b) =0.4 Oblicz P( a' n b') prosze o pomoc.
11
raczek:
a
b
Udowodnij, że jeżeli ab < 0 to
+
≤ −2
b
a
0
Ania43124:
Rozwiaz za pomoca wzoru skroconego mnozenia: (2y−3x)
3
=
3
JUREK:
Rozwiązac rownanie o zmiennych rozdzielonych: 1.y`=xy
2
on:
Oblicz wartosc b i c wiedząc ze f(x)=x
2
+bx+c ma dawa mnijsca zerowe x
1
=−2 x
2
=3
1
różyczka:
zbadaj czy podany ciąg jest ograniczony z dołu, z góry i czy w ogóle jest ograniczony:
9
paweł:
wykaż, że ciąg an od wyrazu o numerze 2 począwszy jest malejący.
3
atenka:
Oblicz objętość graniastosłupa prostego,którego podstawą jest romb o przekątnych długości 2 cm i 4 cm a wysokość jest trzy razy dłuższa niż bok rombu.
1
JUREK:
rozwiazac rownanie Bernoulliego: 1.y`+y=y
2
7
A.M.:
f(x)=
3
√
1+3ln(5x+2)
= proszę o pomoc
10
andzia2446:
W pudełku jest 7 płyt CD włożonych losowo. Na trzech z nich znajdują się gry komputerowe. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia , że wszystkie płyty z grami komputerowymi znajdują się
0
JUREK:
rozwiazac rownanie jednorodne:
y
y
1.y`=
+tg
x
x
2xy
2.y`=
x
2
−y
2
2
margaret:
proszę o wielką pomoc margaret: należy otrzymać biel cynkową i sporządzić bilans materiałowy procesu przy
5
zbysiOo:
określ dziedzinę funkcji:
0
Aga:
Prawdopodobieństwo.
2
ABCD:
Współczynniki a,b,c,d wielomianu W(x)= ax
3
− bx
2
−cx + d tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r. Wykaż że jeżeli ar>0 to wielomian W(x) ma trzy miejsca zerowe.
0
Cynamon:
Czy mógłby mi ktoś w prostych słowach powiedzieć jak wyznaczyć rozwiązania szczególne i bazowe układu równań liniowych?
6
Anulka__1990:
Rozwiąż równanie 5x
4
+ 6x
3
+x
2
=0
0
A.M.:
3n+5
5n
2
+2n−6
lim n→
∞
(
)
<
/div>
3n−7
2n−1
2
Magda:
Dana jest funkcja e
x
/x−2
2
anulka:
Proszę o pomoc: Dany jest ciąg geometryczny a
1
, a
2
, a
3
.. o wyrazie pierwszym a
1
i q (są wiadome). Oblicz sumę a
1
+2a
2
+3a
3
+...+n*a
n
0
Miłosz:
rozwiąż Miłosz: wiadomo że x ∊ (π2, π) y należy (π, 3π2) oraz sinx=35 cos y=−1213.Wyznacz sin(x+y)
3
Draken:
Witam! Niby prosta rzecz a znowu problem. Nie bardzo rozumiem, jak scałkować coś takiego
1
Vathaz:
dx
∫
x
2
−2x−3
2
nomaths:
oblicz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f w podanym przedziale, jesli: a) f(x)= −x
2
+2x +5, x∊<0,3>
4
nomaths:
nie wychodza mi te przykłady, pewnie robie gdzies blad. pomoze ktos? rozwiaz rownani korzystajac ze wzorow na miejsce zerowe f. kwadratowej
0
Oskar:
x+y+z+t=0 2x−3y+4z−2t=17
2
maja:
proszę o pomoc
5
ICSP:
W trójkącie ABC poprowadzono dwie proste równoległe do boku AB. Podzieliły one trójkąt na figury o równych polach. Oblicz długości odcinków na jakie te proste podzieliły bok AC, jeśli
3
Vathaz:
Zbadac monotonicznosc i wyznaczyc ekstrema funkcji f(x) = x
2
e
x
4
Mat:
wytlumaczy mi ktos jedna rzecz, mianowicie skad (podczas gdy korzystam ze wzorow skroconego mnozenia) w pierwszej linijce wzielo sie ...−
2
x
1
x
2
=... zadanie z tej strony http://matematyka.pisz.pl/strona/1404.html albo
0
Tak:
Problem:
0
Nicky:
co zrobić gdy licząc granice a
n
=3n+(−1)
n
/n dochodze do pkt gdzie lim n−> nieskończoności 3−1
n
2
głmnbl:
3
n
)+(π
n
)+(4
n
)
jak obliczyć lim
√
i n→∞
(3
−1
)+(4
−1
)
3
Vathaz:
Dla jakiej wartości parametru "a" funkcja "f" określona wzorem:
6
mientorypka:
naszkicuj wykres funkcji f(x)=ln (−x) podaj dziedzinę, zbiór wartosci oraz granice na krańcach przedziału określonosci. pomocy, wiem, ze to proste,ale nie ogarniam...
2
nomaths:
mam kilka zadan z funkcji ktorych nie rozumiem.. ;< 1. wyznacz wzor funkcji kwadratowej f w postaci kanonicznej, jesli dany jest wierzchołek W w
15
czekolada:
1
sinxcos2xcos4x=
8
ktos potrafi ? wymiękam
i z wyjasnieniem jesli mozna
1
adrian:
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o wysokości h i kącie przy podstawie α=45 stopni. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
1
Ania43124:
dla jakich m prosta y=(2m+3)x−2 jest rownoległa do osi OX?
0
monia:
lim n→
∞
= (3
n
√
n
+ (1+
1
n
)
2
n
)
12
czekolada:
1
jak rozwiazac cox=sinx + 1
2
po narysowniu wykresu wlasnorecznie w tym wypadku nie widac dokladnie miejsc przeciecia..
4
cerealcoffee:
│x
2
−1│+ │x−1│ + │2x−2│ = 0
2
Katarzyna:):
mam wielki problem! oznaczyc na plaszczynie pierwiastki z rownania
3
pomocy!!:
:::rysunek::: oblicz długość boków a i b.
0
margaret:
należy otrzymać biel cynkową i sporządzić bilans materiałowy procesu przy założeniach: − w procesie użyto rudy zawierającej x% Pb, y%Zn
27
szypi:
ile to jest log
1
0
2
0
.Proszę o pomoc
3
hZr:
Otóż, mam policzyć takie równanie różniczkowe
7
Jeruzalem:
1.60 Naszkicuj wykres funkcji f(x) = ||x−2|−2|−2, a następnie określ w zależności od parametru k, liczbę rozwiązań równania f(x) = k
5
do Godzio! pomóż:
Wielokąt F1 jest podobny do wielokąta F2 w skali k. a) Jaki obwód ma wielokąt F1, jeśli wielokąt F2 ma obwód 30?
5
Paulina :
2
x
3
8
x
2
≤
2
x
8
11
pomocy!!:
Trapez o ramionach długości 12 cm i 18 cm opisany jest na okręgu o promieniu 5 cm. Oblicz pole tego trapezu.
1
LB:
Zbadaj zbieżność szeregu ∑ (
√
n
2
+2
−n)
11
proszępomóż:
Ustal, czy na podstawie poniższych danych można stwierdzić, że trójkąty ABC i UVW są podobne.
1
student:
Metodą operatorową rozwiązać zagadnienie początkowe x′(t)+9x(t)=l(t−1)−l(t−2), x(0)=0.
14
szmaragdxd:
:::rysunek::: Jaką miarę ma kont α ?
12
karolajn:
Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań {x+y=k
8
k:
wyznacz dziedzine i uprość wyrazenie KTO MOGLBY MI WYLUMACZYĆ JAK MAM JE UPROŚCIC?
8
Paulina :
0,5
2x
2
−x
≥ 1
5
Draken:
Witam! Słuchajcie, mam problem, z który nie potrafię sobie dać rady. Chodzi o całkowanie funkcji
3
głowa mnie boli:
lnx
pomóżcie obliczyć asymptoty y= x+
x
to dziedzina x>0
7
julinek:
Witam Jak policzyć prawdopodobieństwo trafienia 5 liczb w Dużym lotku?
5
Anja:
1 −
π
2
=
3
rovni:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=sin x − cos x +1
3
teresa:
Jak obliczyć skład jądra atomowego chloru? Proszę pomóżcie
7
biedronka:
jak rozwiązać takie zadania? 1) ile 9−literowych słów (mających sens lub nie) możemy otrzymać przestawiając litery w słowie
3
ghg:
1. Oblicz:
5
Monia:
Witam... Wiem ze to może nie najlepsze zadanie jak na tą stronkę ale może mógłby mi ktoś pomoc i podać
9
załamany:
Proszę o pomoc nie daję sobie rady z tymi przykładami
(jezeli chce zaliczyc semsetr musze je umiec):
15
Katarzyna:):
nierownosc wyznacznikowa: | x
3
3 2|
10
daria:
16
jak to rozwiązać?
∫
dx
x
2
7
Daniela:
Wykaż że podane liczby są liczbami całkowitymi
2
hubert:
oblicz promień koła, którego pole jest równe 36,3cm2
12
niko224:
|1 −1 0 0| |0 1 0 −1|
3
ona:
:::rysunek:::
1
Izabela:
Mamy dwie urny A i B. Urna A zawiera 2 białe i 8 czarnych kul, a urna B 4 białe i 6 czarnych. Losujemy jedną kulę z urny A i jedną z urny B. Oblicz prawdopodobieństwo, że obie kule będą
4
kubus:
Wyznacz dziedzine funkcji:
0
janek:
Liczby zespolone: Obliczyc pierwiastek 4 stopnia z z=(i+
√
3
)
8
7
Maciek:
Pole powierzchni bocznej stożka jest cztery razy wieksze od pola podstawy. Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 30. oblicz objętość stożka/
5
Kone:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60
o
. Odległość środka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4. Oblicz
3
Monika:
Pomocy nie mam pojęcia jak to zrobić
5
karolineczka:
Funkcja f okreslona jest wzorem:
0
domar:
http://matematyka.pisz.pl/forum/60697.html
42
Maciej:
jak obliczamy kąt miedzy stycznymi?(metoda pocodnych)
2
maciekk:
log
3
16 =
rozpiszcie na czesci pierwsze co trzeba zrobic
9
karolineczka:
Rozwiaż nierównosc:
1
sarenka:
Prosiłabym o rozwiązanie za pomocą twierdzenia Talesa....
3
Prawie ze wieczny student:
Jak mam e
4
x
to pochodna od tego to bd e
4
x
czy e
4
2
kubus:
Wyznacz dziedzine funkcji:
6
niko224:
lim (5n/5n+10)
−
3n rozbiłem to na sume dwoch poteg
n
i
−
3 n→
∞
wyglada to mniej wiecej tak wg mnie po
5
tlik:
Czy mógłby Ktoś rozwiązać poniższy przykład:
2
koleszka:
Rozwiaz rownanie:
0
kuba:
w graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz a) tangens kata nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
6
Kasia:
Ile dwuznakowych kodów możan utworzyć z dwóch liter zakładając, że liter jest 26. Jak dla mnie to by bylo 2*(26
2
−26)
10
Roman:
:::rysunek::: ZADANKO. |PO| = 5 , R=3, |BP| : |AP| = 3 : 2 , OBLICZ DŁUGOŚĆ |AB|, mógł by mi ktoś pomóc ?
13
gonia:
7x
x+7
1
Kasia:
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 20cm i tworzy z krawędzią podstawy, wychodzącą z tego samego wierzchołka, kąt 60 stopni. Oblicz pole
4
Kamiol3:
Witam
6
Ania43124:
x−2
x
+
x
x+2
2
Jagienka:
Krawedz boczna ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc √8 a krawedz podstawy ma długość 2. Oblicz. a) cosinus kata nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy
0
Asia:
witam wiem ze jest tu dział matematyczny ale czy znajdę jakiegoś fizyka..?moim zadaniem jest wyprowadzenie wzoru na energie kinetyczna potencjalna i całkowita elektronów w atomie wodoru
1
Ania43124:
dla jakich m prosta y=(2m+3)x−2 jest rownoległa do osi OX
2
waco:
ln(x
2
+x+1)
lim
x
→0
arctg(2x)
1
daria:
jak obliczyć log
1−x
10
<0
3
Prawie ze wieczny student:
mam pytanie dotyczace calek oznaczonych mianowicie mam takie zadanie ze sa 3 proste y=x
2
y=0 i y=x+6 i mam sobie policzyc pole figury która mi tam wyjdzie po przcieciu sie "funkcji" ale do
2
qwerty:
:::rysunek::: oznaczenia 3p2 to znaczy 3
√
2
3
Llorente:
Udowodnij że dla dowolnych zbiorów A, B zachodzi:
2
adrian:
uzasadnij ze od godziny 3.15 do godziny 5.21 wskazowka minutowa zegara wykonala obrot −756 stopni
13
M4ciek:
1.Znajdz te wartosc parametru m,dla ktorej rownanie x
2
+ (m − 3)x + m
2
− 4m + 3 = 0 ma dwa rozne pierwiastki a i b takie,ze ciag(a,ab,b) jest arytmetyczny.
4
Ania43124:
x−2 \x + x\ x+2 =
15
madzia:
√
x
2
+5x−6
prosze opomoc w zadaniu pilnie wyznacz dziedzine funkcji y, y=
x+5
1
Jagienka:
Krawedz boczna ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc √8 a krawedz podstawy ma długość 2. Oblicz. . sinus kata miedzy przekatna jednej scainy bocznej a krawedzia podstawy zawarta w
4
daria:
zbadać monotoniczność ciągu a
n
=
4n−3
2−3n
i wykazać z definicji, że jego granicą jest liczba −
4
3
4
Ania:
Zadanie z prawdopodobieństwa.
3
qzqz:
Przedstaw na osi liczbowej zbiory A,B, A∩B oraz A∪B gdy ; A= {x : x∊R ∧ I x − 5 I=3} , {x : x∊R ∧ I x+1 I≤7 }
1
Ewelina:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=(n−3)(n−8). Sprawdz ktore wyrazy tego ciagu sa ujemne.
2
math34:
zapisz w prostszej postaci liczbę a)
√
9−4
√
2
b)
√
7−2
√
10
15
Zadanie z fizyki :/:
Systemy liczbowe pytanie
7
Ania43124:
podaj zbior wartosci f(x)=2\x−1
1
Michał:
Ile razy większa objetosc ma graniastoslup prawidlowy trojkatny opisany na walcu od graniastoslupa prawidlowego trojkatnego wpisaneho w ten walec.
1
Ania43124:
zwf f(x)= 2\x −1
0
Martaa:
Mam problem z zadaniem: Walec o polu podstawy S i masie m zanurzono w cieczy o gęstości p.Obliczyć okres drgań walca
2
Paulina :
Rozwiąż równania:
3
4
(
)
x+5
=(
)
x+1
4
3
6
Aniaaa:
Wyznacz długości przekątnych rombu o długości boku 5cm i kącie ostrym 5o stopni,
3
brtk:
cos(x+pi/6)+sinx=0,5
9
Biziu:
x+1
Obliczyć pochodną funkcji f(x) = arctg(
)
x−1
Mógłby ktoś to obliczyć i maksymalnie uprościć? ^^
1
abc:
sin(2x) = 2sin(X)?
1
Tak:
1
lim (3
n
√
n
+ (1+
)
2
n
n
n−>
∞
1
krucz:
dany jest ostroslup prawidlowy trojkatny o promieniu okregu wpisanego w podstawe 4
√
2
. krawedz boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni. objetosc tego
17
awdawdadwd:
Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań
1
adam:
1
1
1
oblicz sumę a)
+
+
√
1
+
√
2
√
2
+
√
3
√
3
+
√
4
1
1
1
1
b)
+
+
+...+
√
1
+
√
2
√
2
+
√
3
√
3
+
√
4
√
99
+
√
100
1
kinga:
Podziel konstrukcyjnie odcinek w stosunku
√
2
:
√
3
0
Ania43124:
podaj zbior wartosci f(x)= 2\x −1
2
Ania43124:
4 (x−2)
2
−4 (x
2
+4)=
2
zaq:
5
5
jak rozwizc takie równanie 4x−8 >
x −
2
2
6
k:
wytlumaczy mi ktoś ,jak rozwiązac te 2 przyklady? 1.
2
karolka:
Dla x∊(−
∞
,2) wyrażenie |x−2| −
√
(x−5)
2
+ 3x można zapisać w postaci: A. 3x−x
5
kasia:
1
czy punkty przegięcia funkcji
x
4
−x
2
+x=5
12
wynoszą −
√
2
,
√
2
?
3
Zadanie z fizyki :/:
Proszę o rozwiązanie tego zadania, ponieważ nie wiem kompletnie jak je zrobić: W celu złączenia wagonów pracownicy PKP puścili z górki rozrządowej wagon o masie 10ton. Wagon
1
anitka:
rozstrzygnij czy liczba
√
6+
√
6+
√
6+...
jest wymierna czy niewymierna
0
Izabela:
W urnie znajduje się 10 kul ponumerowanych od 1 do 10. Losujemy 5 kul jednocześnie. Niech X oznacza najmniejszy numer spośród numerów wylosowanych kul. Podaj rozkład, wartość oczekiwaną
5
qwerty:
Oblicz sume S20 jezeli a1=8 i a3=6
9
Vathaz:
Obliczyć granicę
0
Izabela:
Gra polega na rzucie trzema monetami. W przypadku wyrzucenia dwóch orłów otrzymujemy 10zł . W pozostałych przypadkach przegrywamy (wygrana ujemna) 5zł. Podać rozkład dystrybuanty, wartość
3
malyna:
średnia grupowa średnia ogólna
0
anitka:
korzystając z odpowiedniego wzoru skróconego mnożenia usuń niewymierność z mianownika liczby a)
3
3
√
4
+2
2
b)
3
√
25
+
3
√
15
+
3
√
9
z góry wielkie dzięki
4
qwerty:
Oblicz wyraz a1 i a10 oraz sumę S10 jeżeli a4=6
0
ZDR:
punkt C należy do odcinka DE. Środkiem odcinka DC jest punkt A, zaś środkiem odcinka CE jest punkt B. Odcinek DE ma długość 34 cm. zatem oblicz długość odcinka AB
18
biedronka:
Wykaż zbieżność szeregu: cos n/2
n
+ 3
n
0
Izabela:
Zmienna losowa przyjmuje wartości 1, 2, 4 z prawdopodobieństwem odpowiednio 0,2; 0,5;0,3. Oblicz dystrybuantę, wartość oczekiwaną i wariancję.
0
Paulina:
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=(n−3)(n−8). Sprawdź, które wyrazy tego ciągu są ujemne.
0
Izabela:
Oblicz prawdopodobieństwo, że dwa rzuty trzech rozróżnialnych kostek dadzą ten sam rezultat.
2
karol:
dany jest ciąg okreslony wzorem a
n
= n
2
. wykaz ze ciąg b
n
okreslony wzorem b
n
= a
n
+
1
− a
n
jest ciagiem arytmetycznym
2
abc:
a) (x
2
−x−6)(x
2
+2x+3)<0 b)(x
2
−1)(x
2
−4)(x
2
−9)≤0
3
abc:
a) (x
2
−x−6)(x
2
+2x+3)<0 b)(x
2
−1)(x
2
−4)(x
2
−9)≤0
1
kris72:
Wśród liczb należących do zbioru Z={
√
24
,{36},0,(73),
2
3
liczb wymiernych jest A. 1, B.2, C.3, D.4
5
Paulina:
zad 1. Liczby x−1, 7, x+5 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Liczba x jest równa
16
zaq:
jak to zrobić ? a) 3
x−4
> (
√
3
)
2−x
5
magda:
Sporzadz szkic wykresu i napisz wzor funkcji liniowej f o ktorej wiadomo ze: a)jej wykres przechodzi przez poczatek ukladu wspolrzednych i punkt (2,4)
1
Paulina:
Tata zaproponował Kasi kieszonkowe. W pierwszym miesiącu otrzyma 6zł a w każdym następnym o 3 zł więcej niż w poprzednim. W którym miesiącu Kasia otrzyma 78 zł
5
Ania:
Jak to rozłożyć? f(x)=
√
x
3
−7x=6
wiem tylko że to pod pierwiastkiem ma być większe lub równe zero i co się potem robi? jak ten wielomian mam rozłożyć?
2
Ancymon:
Czy ktoś ma jakiś pomysł na taką oto całeczkę :
2
zosia_23:
(3x+2y)
2
+(2x−3y)
2
oblicz wartość liczbową wyrażenia
dla x=4+
√