Układy równań na poziomie gimnazjum. Zadania tekstowe
Kuba: 1) W hurtowni kupiono 200 kg. cukru i 150 kg. mąki za 900 zł. Cukier sprzedano z zyskiem 25%, a
mąkę z 20% i zarobiono na wszystkim 210zł. Oblicz cenę sprzedaży 1 kg. mąki i 1 kg. cukru.
2) Jeżeli za pewną liczbę dwucyfrową dopiszemy cyfrę jej dziesiątek, to otrzymamy liczbę
trzycyfrową o 227 większą od danej. Dopisując zaś przed daną liczbą cyfrę jej jedności,
otrzymamy liczbę trzycyfrową 21 razy większą od danej liczby. Jaka to liczba?
3) Obwód prostokąta jest równy 28 cm. Jeśli dłuższy bok tego prostokąta zmniejszymy o 1 cm, a
krótszy zwiększymy o 1 cm., to otrzymamy kwadrat. Oblicz pole prostokąta i długość jego
przekątnej.
4) Uczeń miał podzielić pewną liczbę przez 5 i od otrzymanego ilorazu odjąć 6. Przez pomyłkę
podzielił tę liczbę przez 6, a do ilorazu dodał 5 i otrzymał prawidłowy wynik. Jaka to
liczba?
PROSZĘ O POMOC

! Jeżeli ktoś będzię umiał choć jedno zadanie zrobić, niech je zrobi nie muszą
być wszystkie.
27 sty 21:45
Kejti:
3.
a+b=28
a−1=b+1
a−1=b+1
a=b+2
b+2+b=28
2b+2=28
b+1=14
b=13
a+b=28
a+13=28
a=15
b=13
4.
6a=5a+11
a=11
27 sty 22:13
Kejti: mam dobry humor, więc wyjątkowo rozwiążę do końca..
1.
x − cena z kg cukru [w zł]
y − cena z kg mąki [w zł]
200x+150y=900
0,25*200x+150y*0,2=210
0,25*200x+150y*0,2=210
50x+30y=210
5x+3y=21
200x+150y=900 /:50
4x+3y=18
5x+3y=21
4x+3y=18 /*(−1)
5x+3y=21
−4x−3y=−18
x=3
4x+3y=18
12+3y=18
3y=6
y=2
x=3
27 sty 22:26
Kejti: w drugim się nie pomyliłeś w treści..? bo mi jakieś głupoty wychodzą..
27 sty 22:31
zzz: 3.) a −kr bok prosto
b− dłuższy bok prostokąta
[ 2a+2b=28/:2 ⇒ a+b=14
{b−1=a+1 układ równań
a+b=14
b=a+2
a+a+2=14 2a=12 {a=6
b=8 {b=8
28 sty 00:17
zzz: 4)
x −liczba pomyslana
x x
−6 = ___ −5 /*30
5 6
6x−180=5x−150
6x−5x=−150+180
x=30
28 sty 00:25
zzz: 2)
y − cyfra jedności
x− cyfra dziesiatek
10x+y = postać liczby dwucyfrowej
{100x+10y+x−227=10x+y
{100y+10x+y=21(10x+y) rozwiązać układ równan
{ x=2
{ y=5
szukana liczba to 10x+y=10*2+5=25
28 sty 00:45
Kuba: w drugim tylko pomyłke zrobiłem Jeżeli za pewną liczbą a, nie ''liczbę''
28 sty 10:43
Kuba: Wielkie dzięki za pomoc
28 sty 10:44
kama: gdyby sie komus przydalo... zadanie 2 jest ok
jezeli nasza liczba ma postac 10a+b czyli to liczba dwucyfrowa to uklad rownan wyglada tak
100a+10b+a=10a+b+227
100b+10a+b=21(10a+b)
po rozwiazaniu a=2, b=5 czyli szukana liczba to 10*2+5=25
4 lut 15:53
Leszek: →β6∑45
18 gru 20:58