równanie
joasia: Mam takie pytanie: kiedy przy równaniach trygonometrycznych podajemy np.: rozwiązanie:
| | π | | π | |
x = |
| + 2kπ, k∊C a kiedy: x = |
| + kπ |
| | 2 | | 2 | |
4 lut 15:27
ICSP: Rożnie czasem wykres jest ścieśniony dwa razy. Innym powodem może być wykres funkcji tangens
zamiast sinus. Gdybyś mogła podać jakiś przykład było by łatwiej.
4 lut 15:31
joasia: np.: dla sinusa:
| | 2 | |
sinx = 0 albo przykład: sin2x = |
| |
| | 4 | |
4 lut 15:33
ICSP: sinx = 0 ⇔ x ∊ kπ gdzie k ∊ Z
| | 1 | | √2 | | √2 | |
sinx2 = |
| ⇔ sinx = |
| v x = − |
| . Akurat sprawa z tym wygląda naprawkę |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
prosto. Patrzysz na wykres i odczujesz że sinus przyjmuje wartości powyższe dla x ∊ |
| + |
| | 4 | |
4 lut 15:37
4 lut 15:43
Godzio:
Dodam, żeby uprościć rozwiązanie można to obliczyć tak:
| | 1 | |
sin2x = |
| ⇒ 2sin2x = 1 ⇒ 0 = 1 − 2sin2x ⇒ cos2x = 0 |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | |
2x = |
| + kπ ⇒ x = |
| + |
| * k |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
Nie trzeba bawić się w wykres
4 lut 15:46
ICSP: | | √2 | | √2 | | π | |
Spójrz na wykres. Wartość |
| i − |
| Przyjmowana jest co kąt |
| . Takie |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
rzeczy trzeba się nauczyć z wykresu odczytywać i w tym właśnie jest problem.
4 lut 15:46
ICSP: Godziu ale ja mam sentymenty do wykresu i jakoś tak wolę się na nim bawić
4 lut 15:47
Godzio:
Nie no jasne

pokazałem alternatywny sposób
4 lut 15:49
ICSP: Najwyżej pomożesz koleżance ja idę pograć w DSJ'ta
4 lut 15:50
joasia: Ale mi chodzi nie o to co teraz przedstawiliście bo to jest proste tylko o to "co o ile się
powtarza"
dokładnie o to +kπ, k ∊C lub +2kπ, k∊C i nie wiem kiedy które
4 lut 15:50
Godzio:
To po wykresie widać, przy standardowych wartościach typu
| | 1 | | √3 | | √2 | |
sinx,cosx = |
| , |
| , |
| −− przejście jest co 2kπ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
przy sin2x,cos2x, dwukrotnie mniejsze
przy sinx,cosx = −1,0,1 przydało by się maznąć wykres i zobaczyć co ile się to powtarza, albo
mieć to w głowie

przy tgx,ctgx dla podstawowych kątów jest przejście co kπ
4 lut 15:54
joasia: no przy sinx = 0 to będzie chyba πk a dla sinx = −1 lub sinx = 1 to bedzie 2πk tak?
4 lut 15:59
joasia: halo
4 lut 16:05
Godzio:
Tak
4 lut 16:10