zad
ania: rozw.rownianie: 2x(x2−5)=0
4 lut 15:10
ICSP: 2x = 0 lub x2 − 5 = 0. Dokończ już sama.
4 lut 15:11
ania: a mozna zrobic tak: x
2(x+5)−1(x+5)=0 i wtedy x=5 a z delty x1=−1 i x2=1
4 lut 15:17
ICSP: Jeżeli jest to oddzielny przykład i niezwiązany z pierwszym to można tak zrobić. Nawet trzeba
tak zrobić.
4 lut 15:22
ania: nie,to jest ten sam przyklad.Dlaczego w tym przypadku nie mozna zrobic tak jak napisalam?
Mozesz mi to wytłumaczyc?
4 lut 15:23
ICSP: Możesz mi chociaż troszkę wytłumaczyć skąd wzięłaś taką formę?
4 lut 15:24
Godzio:
Można tak zrobić, tzn. liczyć z delty x2 − 5 jeśli się inaczej nie umie ale łatwiej
x2 − 5 = (x − √5)(x + √5) i masz od razu rozwiązania
4 lut 15:25
ICSP: Godziu ale jak z tego: 2x(x2−5)=0 otrzymać to: x2(x+5)−1(x+5)=0
4 lut 15:27
ania: masz racje,pomylilam sie. Robilam 2zadania i troszke sie pokrecilo

wiec bedzie tak ze 2x=0 i
x=
√−5 i x=
√5 tak?
4 lut 15:28
ICSP: tak. Dla lepszego rezultatu: 2x = 0 ⇔ x = 0. Nie zostawiaj nigdy z 2.
4 lut 15:30
ania: czy moze −2√5\2 i 2√5\2
4 lut 15:31
ania: czasami nie wiem czy rozlozyc na nawiasy czy liczyc delte
4 lut 15:32
ICSP: dwójki się skracają. Sprowadzaj zawsze do najprostszej formy.
4 lut 15:32
ICSP: Jak nie wiesz to licz deltę najwyżej wyjdzie 0 i stracisz trochę czasu, ale będziesz miała
pewność.
4 lut 15:33
ania: czyli z tymi √5 i −√5 jest dobrze dziekuje za wyjasnienie
4 lut 15:34