awdawdawd
awdawdadwd: Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań
{x+y=k
{3x−2y=2k−1
jest taka para liczb (x,y), że |x|≤12 i |y|≤12 ?
Wyliczyłem w,Wx,Wy, x, y. Co dalej ?
3 lut 13:34
awdawdadwd:
3 lut 13:46
bart: W=−2−3=−5
Wx=−2k−2k+1=1−4k
Wy=−2k+1−3k=1−5k
tak masz?
3 lut 13:48
awdawdadwd: Wy=2k−1−3k=−k−1
3 lut 13:58
bart: ano racja
3 lut 14:02
bart: no czyli rozw takie cos:
3 lut 14:04
awdawdadwd: Nie rozumiem... Tam jest wartość bezwględna i odpowiedź będzie, że k ∊, nie k =
3 lut 14:13
bart: aha! nie doczytalem
3 lut 14:16
awdawdadwd: Ja wiem, że trzeba to tak podstawić, problem tkwi w tym, że nie wiem co dalej zrobić.
3 lut 14:40
awdawdadwd:
3 lut 15:00
awdawdadwd:
3 lut 15:13
awdawdadwd:
3 lut 15:26
awdawdadwd:
3 lut 15:53
bart: przenosisz na jedna strone i do spolnego mianownika
3 lut 15:55
awdawdadwd: nie rozumiem... Mógłbyś to rozpisać ?
3 lut 16:02
awdawdadwd:
3 lut 16:36
awdawdadwd:
3 lut 17:16
awdawdadwd:
3 lut 18:09