zad
daria: | | 16 | |
jak to rozwiązać?  ∫ |
| dx |
| | x2 | |
3 lut 20:23
kachamacha: | | x−1 | | −16 | |
16∫x−2dx=16 |
| +C= |
| +C |
| | −1 | | x | |
3 lut 20:28
daria: o to nawet jest bardzo prosty przykład ale mnie rozwalił

Dzięki wielkie

3 lut 20:30
kachamacha:
3 lut 20:30
daria: a mogłabys mi pomóc jeszcze z jednym zadankiem?
| | lnx | |
a mianowicie z z wyznaczeniem asymptot krzywej y = x + |
| |
| | x | |
3 lut 20:40
kachamacha: dziedzina x>0
3 lut 20:43
kachamacha: liczysz granicę dla x→0+
oraz granice dla x→∞
x→−∞
3 lut 20:46
kachamacha: i ukośną y=ax+b
b=lim(f(x)−ax)
3 lut 20:48
daria: tak, obliczyłam dziedzinę, ale czy trzeba też liczyć granicę przy x dążącym do 0− ?
3 lut 20:50
kachamacha: myślę że nie
3 lut 21:02
daria: a mogłabyś mi obliczyć te granice, proszę

?
3 lut 21:18