help
Prawie ze wieczny student: mam pytanie dotyczace calek oznaczonych mianowicie mam takie zadanie ze sa 3 proste y=x
2 y=0 i
y=x+6 i mam sobie policzyc pole figury która mi tam wyjdzie po przcieciu sie "funkcji" ale do
sedna mojego rozwazania JAK JA MAM Z TEGO POLICZYC a i b nie prosze o rozwiazanie tylko o
prosta odp w miare zrozumiala dla studenta z ograniczonym kojarzeniem ... wiem ze rozwiazuje
całke normalna a że a i b to granice przedziałow tylko skad ja je mam "wytrzasnąc"
maciej:

calka oznaczona to pole pod krzywa
ty masz obliczyc pole jak wykropkowane na rysunku
dzielisz to na 2 calki (bo 2 funkce opisuja boki tej figury)
pierwsza calka to calka od a do b z (x+6)
granice a wyznaczasz jako punkt przeciecia tej prostej i oso y=0 (jak na rys)
b to punkt przeciacia miedzy ta prosta a parabola y=x^^2
druga calka to calka od b do c z x
2, z rysunku widac ze c=0