oblicz wartość liczbową wyrażenia
zosia_23: | | (3x+2y)2+(2x−3y)2 | |
oblicz wartość liczbową wyrażenia |
| dla x=4+√5 i y=4−√5 |
| | x+y | |
3 lut 15:53
math: (12+3√5 + 8 − 2√5)2 + (8 +2√5 − 12 − 3√5)28 ( to jest jeden ułamek) =
(20 +√5)2 + (−4 − √5)28=
(400 + 40√5 + 5) + (16+8√5+5)8 =
426 + 48√58= 53,25+6
√5
proszę
3 lut 17:00
zosia_23: coś jest nie tak

powinno wyjść 68,25
3 lut 17:12
Kuba: [3*(4 + √5) + 2*(4 − √5)]2 + [2(4 + √5) − 3(4 − √5)]2 /4 + √5 + 4 − √5 =
(12 + 3√5 + 8 − 2√5)2 + (8 + 2√5 − 12 + 3√5)2/8 =
(20 + √5)2 + (5√5 − 4)2/8 =
(400 + 40√5 + 5) + (125 − 40√5 + 16)/8 =
546/8 = 68,25
13 wrz 00:28