pytanie
Mat: wytlumaczy mi ktos jedna rzecz, mianowicie skad (podczas gdy korzystam ze wzorow skroconego
mnozenia) w pierwszej linijce wzielo sie ...−
2x
1x
2=... zadanie z tej strony
https://matematykaszkolna.pl/strona/1404.html albo
podajcie link gdzie jest to wytlumaczone
4 lut 01:48
raczek:
no bo: x12 + x22 masz mieć taką formę, więc:
wzór skróconego mnożenia:
(x1 + x2)2 = x12 + 2x1x2 + x22
I teraz z tego chcesz otrzymać to co napisałem wyżej więc odejmujesz −2x1x2
4 lut 01:51
Mat: ok, to rozumie, wiec gdym mial x
12 − x
22 to byloby:
(x
1+ x
2)
2= x
12 − 2x
1x
2 + x
22
i teraz musialbym
doadac zamiast odjac
4 lut 01:57
raczek: tak
4 lut 02:00
Mat: no i to mi sie podoba, takich ludzi tu potrzeba

wielkie dzieki
4 lut 02:02